Головна Цікаво Канюк звичайний — птах 2017 року

Канюк звичайний — птах 2017 року

238
0

Для здійснення повсюдної охорони рідкісних і зникаючих видів птахів орнітологи популяризують знання про їхнє життя. Вже 25 раз Українське товариство охорони птахів спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді проводить щорічну науково-пропагандистську акцію «Птах року», маючи на увазі зібрати деяку наукову інформацію та сприяти охороні місць природніх ареалів їх проживання. Цьогоріч у рамках акції птахом року визнано канюка звичайного або сарича.

Сарич найпоширеніший вид денних хижих птахів Західної України, добре орієнтується в просторі. Це присадкуватий рудий птах середнього розміру  (більший від ворони) з широкими крилами і відносно коротким, трішки округлим хвостом, має загнутий дзьоб та гострі загнуті кігті. Довжина тіла — до 57 см, розмах  крил — до 125 см, важить — до 1, 3 кг.

На теренах Львівщини канюки трапляються впродовж усього року, хоча на гніздування птахи, як показує кільцювання, відлітають на південь, а замість них прилітають канюки з півночі (дані К. Татаринова). Виходячи з цього, можемо стверджувати, що на наших теренах канюки представлені різними популяціями (В. Бондаренко).

Літають птахи повільно, часто ши-рячи, інколи описуючи кола. Канюк за літо виловлює більше тисячі мишей і полівок, зберігаючи тим самим до однієї тонни зерна.

Гнізда влаштовує високо на деревах із товстих гілок, лоток вистеляє м’яким матеріалом. Спостерігали гнізда на старих соснах у Лавриківському, Кошилівському, Помли-нівському лісах у глибині лісових масивів (площі цих лісів до 10 га). Гнізда часто використовуються кілька років підряд. За рік буває тільки одна кладка (3-4 яєць). Насиджують кладку впродовж 30 днів обидва птахи.

Живляться канюки миловидними гризунами, при нагоді споживають ящірок, гадюк, жаб, комах, зрідка молодих пташенят. За день канюк може спожити десятки мишей. Вигодовуючи пташенят, цей хижак приносить їм за день більше 20 гризунів. Отож практичне значення канюка досить велике. Він один із основних винищувачів шкідливих миловидних гризунів.

На жаль, необізнані люди часто вважають цього птаха за яструба ( в народі його звуть половик), можуть зруйнувати гніздо, вбити пташенят. У період полювання підстрілюють дорослих птахів, мотивуючи тим, що вони зменшують кількість дичини та малих комахоїдних птахів.

Від яструбів звичайні канюки відрізняються смугастим хвостом і відсутністю контрастних темних плям на спаді крил та характерними голосними звуками «кейф» або «кіу» з частим повторенням, вони протяжні, гнусаві.

Виконуючи роботу з охорони та приваблювання птахів, любителі природи повинні розширити свої знання про природу, вивчити зв’язки між птахами та середовищем, в якому вони існують. Особливу увагу потрібно звернути на трофічні зв’язки. Всім природолюбам необ-хідно глибше знати, свідомо охороняти та примножувати багатства землі, більше користуватися природничою літературою.

Пошановувачу природи, щасливого тобі пошуку в пізнанні своїх теренів, по яких ти щоденно ступаєш…

Іван СТАДНИЦЬКИЙ.