Головна Духовне Три святителі Христової Церкви

Три святителі Христової Церкви

310
0

У церквах вшановуємо окремо цих великих святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. Це – святі з четвертого століття, грецького обряду, східного обряду, завдячуючи яким ми прославляємо Бога у наших Богослужіннях. Завдяки святому Іванові Золотоустому та святому Василієві Великому до цього часу служимо святі Літургії, котрі вони уклали, щоб прославляти  Господа.

Святі походили із заможних родин, здобули добру освіту, про що дбали їхні батьки. Це були обдаровані юнаки, котрі мудро використовували час, котрих «пристрасть гнала до науки», а сам св. Григорій, коли згадує про Василія, то пише, що вони знали дві дороги: першу – до церкви й святих її учителів, а другу – до світських шкіл. Ці молоді люди не віддавалися навіть невинним розвагам, не говорячи про ризик, щоб наразитися на грішні практики. Ось що значить правильне та святе виховання, котре вкладали батьки у дитячі серця. Так багато залежить від батька та матері, котрі дбають про праведне християнське виховання своїх дітей і самі служать добрим прикладом у цьому. Хоч батько святого Григорія був довший час поганином, а мати святого Івана Золотоустого залишилася передчасно вдовою, однак дітей вони виховували згідно Божого закону і не зважали, що навкруги панує нехристиянське оточення

Коли ми задумаємося над життям цих трьох святих, котрі мали добре забезпечення, походили з багатих родин, отримали високі науки, мали успіхи у своїх пізніших працях, котрим світилися висока кар`єра у світі, – вони усім цим нехтували. Стали духовними людьми, проповідували слово Боже, віддавалися строгим постам, мешкали певний час на пустині, на самоті, одягалися в просту одежу. Були переслідувані, гнані, терпіли погрози смерті, але не відступили від Божої любові, не соромилися бути такими. Пам`ятали про слова Спасителя: «Кожен, хто визнає мене перед людьми, і Син Чоловічий визнає такого перед ангелами Божими. Хто ж мене відречеться перед людьми, того і я відречуся перед ангелами Божими» (Лк. 12, 8-9).  Який це чудовий приклад, коли молодий юнак чи дівчина, знаходячись у різних компаніях, пам`ятають про своє християнське походження, не піддаються тискові друзів і недругів, вміють відмовитися від споживання м`яса у п`ятницю, не танцювати у заборонений церквою час, взагалі, живуть праведною любов`ю до Бога, даючи виразне свідоцтво оточуючим. Так про чесноту дбали святі, про котрих сьогодні пишемо.

Підготувала Зоряна ГУМНИЦЬКА.