Головна Культура 23 серпня Україна святкує День Державного прапора

23 серпня Україна святкує День Державного прапора

361
0

Цього дня уся країна майорить у синьо-жовтих тонах. Державний прапор – символ державної єдності, честі та гідності, традицій державо-творення. Під ним ми йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Український народ має неоціненні скарби, які підтримують його у боротьбі за національне визволення і соціальну справедливість. В усі часи погляди людей спрямовані до історичної пам’яті народу, складовою частиною якої є державна національна символіка. Адже гімн, герб, прапор – нерозривна єдність, золоте символічне сузір’я, яке означає суверенітет, право і гідність держави. І ці святині будуть кликати до відродження національної свідомості, до творення нового життя.

Разом з усією Україною це свято відзначила і Жовківщина. Синьо-жовтими знаменами замайорів кожен населений пункт нашого району. Урочиста колона на чолі зі священнослужителями міста, представниками влади, депутатами, місцевими мешканцями та гостями, чарівними діточками у різнобарвних вишиванках, які несли знамена України, Жовківського району і Жовкви,  прямувала від районного Народного дому на площу Вічеву. Священики міста у центрі Жовкви освятили прапори держави, району та районного центру. Почесне право підняти знамена надано народному депутату Володимиру Парасюку, голові Жовківської районної державної адміністрації Надії Щур, голові Жовківської районної ради Тадею Шваю і заступнику Богдану Юрдизі, міському голові Жовкви Петру Вихопню та секретареві міської ради Андрію Підсосному. І замайоріли у центрі древньої Жовкви, на площі Вічевій, символи України, Жовківщини і Жовкви.

Про історію прапорів у процесі державотворення розповіла вчитель історії Глинського НВК Ірина Завада. Українське синьо-жовте сполучення – це одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів.

Зі словами привітань до громади Жовківщини звернувся депутат Верховної Ради України Володимир Парасюк:

— Сьогодні — велике свято державного Знамена, яке передали нам наші прадіди. Це не просто синьо-жовтий стяг, це – наш дух, який веде до перемоги, це – гідні зміни, про які ми завжди говоримо. Україна – це свята земля, Богом дана земля. Українці будуть жити і переможуть! Нехай запанує мир, і зійде Боже благословіння на всіх нас!

Народний депутат попросив священнослужителів освятити броньований автомобіль, придбаний за його сприяння та депутата Жовківської міської ради Івана Костюка й волонтерів. Спільними зусиллями переобладнаний транспорт допомагатиме нашим військовим у зоні АТО.

Вихованці хореографічної студії "Стен" Л. Томак привітали приcутніх патріотичною композицією під пісню у виконанні Наталії Полоцької.

Наш край оспіваний в піснях і віршах. Уже традиційно під час фестин до Дня Незалежності — розточанці, молоді козаки на баских конях, замаєних барвами осінніх квітів, керівництво району та міста, численні гості, учасники фольклорних колективів сформованою колоною проходять вулицею Львівською на центральну площу м.Жовкви.

Благословенна у віках земля

З хлібами щедрими під небом синім.

Велично і впевнено зійшла зоря нової України, — такими віршованими рядками розпочали урочистості з нагоди 24-ї річниці Незалежності України ведучі Оксана Войтович та Богдан Бовшик.

24 серпня 1991 року Верховна Рада проголосила незалежність Української Держави. Акт проголошення незалежності закономірно завершив тисячолітні прагнення українського народу до створення своєї суверенної держави. Незалежність — мрія наших предків про рівність з іншими народами, почуттям гордості за свій народ і свою державу. Ця подія привела українське суспільство до економічних та політичних змін. Перед нами постала держава з давньою історію, оригінальною духовною культурою, працьовитим миролюбивим народом. Отже, держава Україна є. На весь світ продемонстровано, що ми — державницький народ, що ми — світова нація, яку чекає велике майбутнє.

Під звуки патріотичної мелодії влада району  поклала квіти до пам’ятників борцям за волю України, Є.Коновальцю та на могили воїнів УПА і Січових Стрільців. 

З величної сцени звернувся до гостей та учасників фестин владика Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун, засилаючи Боже благословення на грядущі дні і кращу долю сьогоднішнім та прийдешнім поколінням. Голова Жовківської районної ради Тадей Швай  зичив усім спокою, надії на краще майбутнє, миру, злагоди. А голова Жовківської РДА Надія Щур у віршованих рядках підкреслила значимість та вагомість найбільшого державного свята – Дня Незалежності.

Продовжилася урочиста академія вшануванням подвигів новітніх Героїв нашої держави, які положили своє молоде життя на вівтар свободи та незалежності своєї Батьківщини. Це – Анатолій Жаловага (м. Дубляни), Віктор Чернюх (с. Любеля), Володимир Збишко  (м. Рава-Руська), Андрій Панечко (с. Річки), Тарас Дорош (с. Малехів), Микола Сало (с. Лавриків), Микола Федус (с. Йоничі), Володимир Попович (с. Гряда), Роман Голодовський (с. Глинсько), Іван Свідерський (с. Зашків). 

Також відбулося вручення головою РДА Надією Щур та начальником відділу міграційної служби Михайлом Баданом паспортів повнолітнім мешканцям району.

Далі на головній площі міста зазвучав усіма музичними  барвами фольклорний фестиваль «Розточчя 2015». Мешканці й гості міста мали нагоду побачити й почути виступи хореографічної студії «Стен» (кер. Людмила Томак), Народної артистки України Наталі-Марії Фарини, Народного камерного оркестру Народного дому (далі – НД) м. Дублян (кер. Віктор Литвиненко), Народного фольклорного колективу «Боянчанка», солістки НД
с. Боянця Христини Бурко, фольклорного колективу НД с. Крехова (кер. Ярослава Зільонка), вокального жіночого квартету НД с. Замочка, Народної вокальної студії Вікторії Кирилюк,  Аліни Дем’янець зі Жовківського ЦТ, колективу народного танцю «Перлинка» (кер.Наталія Конопка), Юлії Капітан зі с. Магерова, вокального ансамблю НД с. Куляви (кер. Наталія Шиян), солістки РНД Наталії Полоцької, колективу бального танцю «Глорія»  РНД (кер. Світлана Дмитрук), інструментального ансамблю Рава-Руської музичної школи (кер. Ігор Гамзій), вокального ансамблю НД с. Деревні (кер. Мирослава Мандрик), солістки з Нової Кам’янки Лесі Гайдар, вокального ансамблю та солісток Ані Захар’яш та Ольги Рудніцької з Волі-Висоцької, дуету сестер Христини і Соломії Калічинських, вокального тріо у складі Богдана Бовшика, Тетяни і Мар’яни Гирич, Народного гурту «Коростенські музики» (м. Коростень, Житомирська обл.) та рок-групи  Жовківського НД.

Культурну програму доповнили виставка товарів Жовківського району, що розмістилась навколо площі Вічевої; майстри-куховари презентували регіональну кухню «Жовківський смак»; рукодільниці демонстрували вишивку «Рушниковий оберіг», а майстри художніх промислів (гончарство, вишивка, бісер, ковка металу) знайомили охочих зі своїми творіннями. Знайшов безліч гідних учасників й переможців конкурс-акція «Вдягни вишиванку».

Наприкінці свята усіх привітав наш земляк, народний депутат України Володимир Парасюк. 

Сьогодні ми маємо шанс побудувати європейську країну. І ми її спільно будуємо. Українці не просто декларують цінності – мир, свободу, гідність, справедливість, право вільного вибору власної долі, а виборюють їх і платять, на жаль, страшну ціну людськими життями. Спершу на Майдані, тепер на Сході, де стримують агресію не лише проти нашої країни, а й проти Європи.

Уляна ЛАЩІВСЬКА,

Зоряна ГУМНИЦЬКА,

Надія БАЙБУЛА.