Головна Культура Великий голод — вічний гріх

Великий голод — вічний гріх

391
0

Під такою назвою відбувся захід – година-реквієм у районній дитячій бібліотеці за участю учнів Жовківської ЗОСШ № 2.
У залі бібліотеки експонувалась виставка «Великий голод – вічний гріх», на столі — хлібина, поруч —  житні колоски, свічки.

На знак вшанування пам’яті невинних жертв голодомору, діти запалили свічки, які горіли впродовж усього заходу, символізуючи нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів українців. Розпочала годину-реквієм працівник бібліотеки Ольга Буфан: «83 роки минуло відтоді, як мільйони синів і доньок України, мільйони невинних людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені голодомором. Наш народ пережив катастрофу, яка могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс чималі страждання та смерть. Сьогодні ми зібралися вшанувати пам’ять жертв голодомору…». Ведучі заходу (Роман Березяк та Ірина Лещинська) ознайомили присутніх з історією виникнення голодомору 1933 року в Україні, чому голодомор є геноцидом, голодомор — мовою фактів. Школярами (Мар’яною Стець, Уляною Смерекою, Валею Давидюк, Наталею Бомбергер, Тетяною Гожельник, Юрієм Нестеровичем, Андрієм Шевелем, Діаною Ільїною) було прочитано понад п'ятнадцять віршів, які висвітлюють тему голодомору.  

Усі учасники заходу вшанували пам’ять загиблих у 1932-1933 роках хвилиною мовчання. «… Хай хвилина скорботи увійде в наші серця тихою молитвою, очистить наші душі від зла і скверни. Нехай з уст наших не зрониться слово зле, неправдиве й вороже, хай помисли і вчинки наші будуть світлими, милосердними", — звернулась до присутніх вчитель української мови та літератури Людмила Жук.

Зоряна КРЕХОВЕЦЬ.