Головна Культура Осередок молодіжного туристичного дозвілля

Осередок молодіжного туристичного дозвілля

537
0

Цьогоріч дитячий центр «Росинка» відзначив 40 років від початку свого функціонування. Табір був збудований у 70-х роках 20 ст. і перебував у власності управління АПК району, із середини 90-х — в оренді у Франківського району м. Львова. З січня 2003 року  — у підпорядкуванні відділу освіти Жовківської районної державної адміністрації. Нині  у  структурі Центру оздоровчий заклад (літній табір) та дитячий клуб туризму та екскурсій.

Як оздоровчий заклад Центр працює упродовж літніх канікул – функціонують табірні зміни, у яких відпочиває та оздоровлюється до тисячі школярів. Безкоштовно оздоровлюються діти-сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, діти з малозабезпечених сімей, призери районних та обласних олімпіад.

У 2016 році упродовж літніх канікул було організовано чотири відпочинкові зміни для школярів Жовківського району. Також у таборі мали змогу провести тренувальні збори дитячі спортивні клуби зі Львова, Київської та Дніпропетровської областей. Табір приймав на відпочинок організовану групу школярів із Луганщини. На базі Центру впродовж табірних змін функціонують гуртки: велотуристичний,  пішохідного туризму, спортивного орієнтування, куреню «Бойового гопака», інші.
Упродовж табірних змін у Центрі працюють досвідчені педагоги Жовківщини, Центру дитячої та юнацької творчості (ЦДЮТ), провідні туристи-педагоги м. Львова, інших міст України. Це старші вихователі табірних змін Олена Гнатівна Козак, Ірина Вікторівна Довганик, Ольга Павлівна Стефанишин, фізичний керівник Іван Володимирович Демчишин, музичний керівник Наталія Петрівна Бабух та інші. Педагогічну практику проходять студенти Бродівського педагогічного коледжу та Українського католицького університету. Це створює атмосферу творчого дозвілля, дружньої співпраці молодіжного колективу.
Позашкільний заклад освіти — дитячий клуб туризму та екскурсій «Росинка», де впродовж року працюють гуртки туристсько-краєзнавчої спрямованості (48 вихованців у 2016 – 2017 н. р.).

Протягом навчального року для школярів організовуються велотуристичні подорожі «Від школи до школи», «Росинковий шлях», «Древній Белз», «Навколо дому». За планом роботи туристських гуртків проводяться пішохідні навчально-тренувальні походи «Сколівські Бескиди», сходження на г. Маківку, участь у сходженнях на г. Говерлу, г. Пікуй тощо. Діти беруть участь у туристичних зльотах, фестивалях, змаганнях, знайомляться з історією рідного краю, відвідують пам’ятки історії та культури.
Гурткову роботу Центру ведуть директор Лука Петрович Павлюк, методист Олексій Юрійович Сопілко, керівники гуртків Іван Володимирович Демчишин та Яніна Вікторівна Василишин.

Для охочих «Росинка» надає можливість та допомогу в організації активного відпочинку, проведенні змагань, квестів, туристичних забав. У міжсезоння «Росинка» стала базою для проведення щорічних туристських заходів обласного та всеукраїнського рівня: велораллі «Шляхами Розточчя», українсько-польський велозахід Raid rowerowyj, спортивно-туристична забава «Шлях», туристичний зліт «Львівська осінь на Розточчі» тощо.
Десятий рік поспіль «Росинка» приймає учасників міжнародного дитячо-юнацького турніру з футболу пам'яті Василя Ковцуна. За роки проведення змагань «Росинку» відвідали юні футболісти Польщі, Румунії, Болгарії, Білорусі, Росії, Молдови та різних міст України.

Працівники Центру є постійними учасниками програм міжнародного транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна (PL-BY-UA). Пройдено низку навчань та стажувань, зокрема на території Республіки Польщі, за програмами підгото-вки спеціалістів туристичного супроводу.

У вересні 2015 року «Росинка» була представлена на фінальному етапі Освітньої компанії для шкіл в рамках Програми транскордонного співробітництва PL-BY-UA як Центр організації активного відпочинку та дозвілля школярів.
За останні два роки Центр успішно брав участь у конкурсних програмах мікропроектів та Державного фонду регіонального розвитку, що дозволило покращити умови роботи та відпочинку школярів, педагогів, персоналу.
Невеличкий колектив «Росинки» сміливо будує амбітні плани на майбутнє, спрямовані на формування на базі Центру осередку молодіжного туристичного дозвілля, між-народного молодіжного обміну.

Олексій СОПІЛКО.