Головна Культура Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять…

Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять…

387
0

Чи доводилося вам бачити землю, на якій ніхто не живе? Хоча ще квітнуть і родять сади, ніхто не споживає, їхніх гірких плодів, не йде до лісу за його цілющими дарами.

Ростуть в городах бур’яни,

З річок веселки воду п’ють,

І страшно яблуні цвітуть.

Це – земля Чорнобиля, це чорнобильські стежки, зарослі травами, якими рідко коли зараз ступає нога людини. Чорнобиль… Слово це стало символом горя і страждань, покинутих домівок, розорених гнізд, здичавілих звірів. А колись це було звичайне українське містечко, яких сотні в Україні. Весною потопає воно у свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Здавалося, що красу цього куточка українського Полісся ніщо й ніколи не затьмарить…

26 квітня минуло двадцять дев’ять років  від того злощасного страшного дня. Повсюдно проходять вечори, приурочені трагічній даті.

У залі Жовківської ЦРБ для дорослих відбулась Година пам’яті,  організована спільно працівниками бібліотеки та учнями Жовківської ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів (учитель української мови та літератури Людмила Жук).

— Тоді, у 1986-му, мало хто знав, що собою представляє аварія на ЧАЕС. Ті, хто був серед перших ліквідаторів, першими і пішли з життя. На підмосковному кладовищі, на скромних плитах навічно викарбувані імена героїв, — сказала, зокрема, у своєму зверненні до присутніх Наталія Химиця, завідувач бібліотеки для дорослих. Продовжилося вшанування віршами про Чорнобильську трагедію у виконанні школярів, розповіддю в. о. керівника відділу культури та туризму Галини Фесюк, а також спогадами безпосередньо учасниками ліквідації наслідків аварії – П. Дзюньки та П. Шумила, та бібліографічним оглядом літератури «Чорнобиль – біль душі людської», який підготувала бібліограф Софія Кіх.

Щороку ми відзначаємо річницю тих страшних чорнобильських подій. 26 квітня – це день, коли кожна людина повинна поставити перед собою декілька запитань: хто я? Для чого і як живу на світі? Як дію? Чим можу допомогти іншим? Адже сама природа зробила нам застереження: люди, не будьте байдужими, жорстокими, безпечними, пам’ятайте, що доля планети, доля всього людства, ваше майбутнє — у ваших руках.

Зоряна МИХАЛЬСЬКА.