Головна Культура Данина пам’яті і шани

Данина пам’яті і шани

588
0

Минулого тижня з нагоди міжнародного Дня захисту пам’яток і визначних місць та на честь 200-річчя народження пророка України Тараса Шевченка у селі Кунині відбулася урочисто-пам’ятна акція. Навпроти Народного дому, біля погрудь Тарасу Шевченку й Івану Франку висаджено два саджанці дубків, привезених із Черкащини. Один – із с. Моринців, другий – с. Будища, де росте 500-річний дуб, біля якого малював Т. Шевченко.

10 саджанців привезено керівництвом Державного підприємства «Рава-Руське лісове господарство». Молоді деревця уже висаджено у селах Волиця, Прилбичі (Яворівський район),  де народився Андрей Шептицький, у Яворові, біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Відтепер дубки із батьківщини Кобзаря ростимуть і на Жовківщині. Урочисту церемонію висадження саджанців відкрив керівник відділу культури і туризму Жовківської РДА Степан Кунинець. Священик місцевої церкви о. Андрій Правець розпочав захід молитвою.

Голова Жовківської районної ради Тадей Швай і голова Жовківської райдержадміністрації Богдан Юрдига разом із лісівниками, учнями школи та малюками із дитсадка висадили молоді дубки. Пройдуть роки, діти стануть дорослими, а дерева століттями слугуватимуть  даниної пам’яті і шани від вдячних нащадків. Нинішні школярі та вихованці дитсадка Кунина розказуватимуть своїм дітям та онукам про урочисту акцію, у якій вони брали участь. В історії села народилась нова сторінка, яку продовжуватиме підростаюче покоління і,  впевнені, берегтиме своє коріння, шануватиме історичнокультурну спадщину. Таку думку висловили у виступах Тадей Швай і Богдан Юрдига.

Головний спеціаліст відділу культури і туризму Галина Фесюк зачитала авторську поезію «Я до тебе, Тарасе, на сповідь іду» та зазначила, що садіння дубків у Кунині вибрано невипадково. Адже, за словами Ольги Дучимінської, відомої української письменниці, яка тут проживала, Кунин – село фольклору і літератури. У Кунині жив священик о. Василь Загаєвич,  краєзнавець , до якого приїжджав Іван Франко, а його дружина разом з Ольгою Дучимінською збирала фольклорні матеріали.

Перед присутніми виступили секретар Кунинської сільської ради Марія Плюта, директор школи Неоніла Гнатюк. Учні школи прочитали поезію Тараса Шевченка. Мешканці Кунина долучилися до акції «Посади 200 дубків на честь Великого Кобзаря».

Уляна Лащівська