Головна Культура День пам’яті та примирення

День пам’яті та примирення

295
0

Уже третій рік поспіль, відповідно до Указу Президента України, з метою гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму, 8 травня відзначають як День пам’яті та примирення. Ця нова для нас традиція жодним чином не замінює, а доповнює і посилює звичне державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Із нагоди Дня пам’яті і примирення представники районної та міської влад, громадськість, школярі м. Жовкви велелюдно взяли участь у вічі-реквіємі. Присутні вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання, представники влади поклали квіти до пам’ятника Невідомому солдату.
Священнослужителі на чолі з владикою Михаїлом Колтуном відправили панахиду за упокій душ загиблих воїнів у Другій світовій війні та всіх, що полягли у боротьбі за визволення України у різні історичні часи.
Голова Жовківської райдержадміністрації Надія Щур звернулася до присутніх: «Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Усі ми в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини, бо серцем, душею та розумом відчуваємо, що найдорожчим є Мир, найсвятішою — Перемога над ворогом, який бажає смерті ближнього, зазіхає на чуже, зневажає твою Батьківщину, віру, культуру, твоє право на життя і свободу…

Віддаємо глибоку шану кожному, хто боровся за Вільну та Соборну Україну. Ми пам’ятаємо — ми перемагаємо! Миру всім нам, єдності, свободи, щастя, злагоди та добробуту!». Хвилюючими і щемкими були композиції вокалістів Наталії Полоцької, Євгенії Таранюк-Батючок та хореографічної студії «Stan». На завершення віча усі присутні спільно виконали «Боже великий, єдиний». А опісля урочистої частини віча учасників бойових дій АТО запросили на І Спартакіаду серед учасників АТО.

Уляна ЛАЩІВСЬКА.