Головна Культура Для настрою на плідну працю

Для настрою на плідну працю

390
0

«Старий рік минає, Новий наступає, Новий наступає!» — такі наспіви у ці дні направду доречні, як ніколи. Бо прийшов – Новий рік за старим стилем. Якщо вийти на подвір’я опівночі 14 січня, то можна почути, за народною уявою, як Новий рік проганяє старий.

 У перший день Нового року найбільш поширеним був, та й тепер залишається, обряд засівання. Вважається, що цей звичай прийшов ще з дохристиянських часів, адже наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, — а навесні, й тому засівання пов’язані з надіями на добрий врожай. До того ж на старий Новий рік припадає свято Василя, а Василь здавна вважався покровителем землеробства. Тому вдосвіта слід було засівати хати зерном. Засівали здебільшого діти, причому найщедріше обдаровували тих, хто прийшов до оселі першим. Вірили, що перший посівальник приносить у будинок щастя та злагоду. Хлопці починали вдосвіта, щоб отримати найкращий гостинець. Тим, хто спізнювався, господарі давали лише млинці й пиріжки. Спочатку заведено було засівати у хрещених батьків та близьких родичів.

Із самого ранку під спів новорічних щедрівок веселий колектив редакції «Відродження» у яскравих костюмах, під музичний супровід, із побажаннями щастя, добра, Божого благословення завітав у Жовківську районну раду та райдержадміністрацію, щоб привітати працівників із Новим роком, побажати господарям доброго здоров’я, добробуту та вагомих здобутків у новому році.

А потім журналісти районки продовжили свою подорож далі.

Приємно були подивовані працівники усіх установ та підприємтв м. Жовкви, у яких засівали журналісти. «У кожного з нас багато роботи, всі заклопотані, — поділився враженнями після виступу гурту начальник Жовківського держлісгоспу Степан Сохнацький, — але ми з приємністю відволіклись, щоб послухати заспіви, почути наші українські щедрі побажання — добра, злагоди, миру і достатку. Хай збудуться для кожного з нас усі ті зичення!».

«У наші непрості часи надзвичайно важливо підтримати людей, подарувати їм чудовий настрій, який є запорукою і гарної роботи, і добрих справ. Дякую колективу, що він підбадьорив наших працівників, проклав доріжку у Новий рік добрими побажаннями», — із щирістю говорив Василь Міндер, начальник управління водного господарства, якому засівальники, зважаючи на день іменин, заспівали ще й «Многая літа!».

Окрім того, гурт щедро засівав зерном та вітав зі святом працівників Жовківської міської ради, відділу освіти Жовківської райдержадміністрації, санітарної служби району, управління статистики, ПП «Рома» (Р. Демчина), медичних установ, інших підприємств та організацій.

Ось що сказав мер Жовкви Петро Вихопень:

— Цю традицію минулого року започаткував Євген Вегера. Цьогоріч ви її продовжили. Молодці! Це хороша традиція. Її треба підтримувати, адже у сьогоднішній непростий час звучання привітань та побажань – найцінніше, що потрібно нам. І не тільки моєму колективу, а й усім нам, нашій країні — миру, спокою та процвітання. Адже ми таки сильна нація. Слава нашому народу! Слава нашій Україні!

Хай цей святковий настрій тримається якнайдовше в душах наших земляків, спонукає до успішної праці та реалізації благих задумів, попри всі негаразди і
проблеми…

Зоряна Микитюк.