Головна Культура Дві події одного авторства

Дві події одного авторства

482
0

У Новій Скваряві відбулося історичне дійство: презентація книги «Йосип Олеськів: життя і діяльність» та прем’єра вистави «Побратими».

Розпочав дійство отець Іван Кобрин молитвою і повчальними настановами. Презентуючи книгу про життя і діяльність свого односельця, упорядник, співавтор та ініціатор її видання Зіновій Яворівський розповів про те, як вона народжувалась. Він зазначив: «Я перший раз дізнався про Йосипа Олеськіва, упорядковуючи і видаючи книгу свого батька Євгена Яворівського «Нова Скварява. Історико-краєзнавче дослідження» у 1999 р. Ця постать захопила мене, і з цього часу досліджую і збираю матеріали про Йосипа Олеськіва. Так знайшов співавторів Романа Горака і Степана Качарабу, які надали свої дослідження. Була проблема з адаптацією праць Йосипа Олеськіва, які я знайшов у Львівській університетській бібліотеці, до сучасної української мови, проте згодом їх вдало вирішив науковець Іван Сварник, і вони увійшли у цю книгу, до якої долучився також історик Василь Кучерук. Новоскварявець Степан Кузьмин, книгу якого «Моє життя і боротьба» мені також довелось упорядковувати і видавати,  надіслав матеріали про Йосипа Олеськіва, видані в Канаді англійською мовою. Деякі з них, зокрема листи Йосипа Олеськіва до канадських урядовців, подані у цій книзі. Цікавими є спогади дочки Йосипа Олеськіва Софії Олеськів-Федорчак, листи дружини Йосипи Олеськів до Ольги Франко, листи Йосипа Олеськіва до Івана Франка, хронологія візиту Йосипа Олеськіва та Івана Дорундяка до Канади у 1895 році та багато іншого, що зробило книгу надзвичайно цікавою».

Опісля на сцені Новоскварявського Народного дому відбулася прем’єра вистави «Побратими», яку написав Зіновій Яворівський, а його вчитель Ігор Яворовський, як франкознавець, збагатив текст віршами Івана Франка. Акторів вміло підібрав працівник культури цього закладу Іван Шумило. Ними стали: Михайло Бакум, Стефанія Завада, Богдан Федечко, Михайло Якимів, Василь Крупа, Надія Яворівська. Пісні виконував хор, до якого увійшли Ольга Буца, Стефанія Іванюк, Надія Звір, Стефанія Бей, Стефанія Карпа, Оксана Романів.

По закінченні виступила начальник відділу культури і туризму Жовківської РДА Галина Фесюк, яка наголосила на значенні історичної постаті новоскварявця доктора Йосипа Олеськіва. Сільський голова Степан Струс  подякував учасникам дійства і висловив надію на співпрацю з Канадою. На завершення депутат Жовківської районної ради Зіновій Яворівський подякував акторам за майстерно зіграні ролі і спрезентував їм книги.

 

Зіновій ЯВОРІВСЬКИЙ,

Тарас ЯВОРІВСЬКИЙ.