Головна Культура Мистецтво під час війни стає зброєю

Мистецтво під час війни стає зброєю

435
0

19 серпня, на свято Преображення Господнього, яке в народі називають Спасом, в Музеї «Жовківський замок» Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького відкрито виставку «Серпневі зустрічі», присвячену Дню Незалежності України.

«Серпневі зустрічі» не лише виставка, це — простір спілкування. Уже багато років поспіль її відкриттям розпочинається святкування Дня України в Жовкві. Ця виставка — найбільш масовий і традиційний захід у нашому музеї. Його чекають не тільки жовківчани, але й художники, численні приятелі нашого музею. Тут збираються друзі. І їх щоразу стає більше.

Запланована тема виставки «Щастя» у реаліях війни набрала іншого забарвлення. Бо чим є щастя?

Мир і єдність, Незалежність — і це сьогодні в нас забирають. Нахабно, вперто, як не прикрито, Росія показує свої імперські зуби і хоче тримати українців напівнародом, недокраїною, третім сортом,  розколоти, поділити, знищити.

Мистецтво під час війни стає зброєю. Не явною, але сильною. Воно необхідне, щоб підтримати дух, заспокоїти, вилікувати душу, додати впевненості: ми переможемо! Українці — нація творча, значить у нас є майбутнє. Сучасні події стануть історією і ще будуть зафіксовані в творах мистецтва, а сьогодні мистецтво допомагає втримати рівновагу і вірити, що все в нас буде добре.

На виставці представлено роботи 35 художників. Вона організована спільно із Львівською обласною організацією Національної спілки художників України. Поряд із традиційними учасниками «Серпневих зустрічей» в Жовкві Олександром Ніколаєвським, Оксаною Кінчеряк, Ольгою Федорук, Юрієм Ямашем, Оленою ЯкимовоюЗдіорук свої роботи представили харківянин Олександр Шеховцов, Тереса Пєтрас та Вітольд Закжевський з Польщі.

Гостем вернісажу став луганський художник Анатолій Бондар, котрий, рятуючи своє життя, змушений був втікати з рідного міста. Художник поділився своїми роздумами про причини того, що відбувається зараз в його рідних краях, про соборність України, показав фотографії своїх робіт, які залишилися в Луганську і про їх долю художникові нічого невідомо.

Під час акцій відбувся збір коштів для двох художників Максима і Данила Боньковських, котрі з травня воювали, захищаючи нашу країну від зайд на сході України, а зараз перебувають у відпустці. Данило лікується в госпіталі, після виздоровлення хлопці знову поїдуть на Схід. Данило і Максим — близнюки, вони є синами Марії та Олега Боньковських. Марія наша колега – завідувач відділу реставрації Львівського музею історії релігії, Олег — відомий не лише в Україні художник, вінковаль, Заслужений діяч мистецтв України, член Американської асоціації ковалів. 20 серпня зібрані 1201 грн. було передано адресатам із побажаннями швидкого одужання.  

Репортаж про вернісаж виставки можна побачити тут: http://zaxid.net/news/showNews.do?u_zhovkvi_rozpochalasya_hudozhnya_vistavka_prisvyachena_dnyu_nezalezhnosti&objectId=1319764

Виставка триватиме до кінця вересня.

Софія Каськун,

завідувач Музею «Жовківський замок» Львівської національної галереї мистецтв  ім. Б. Г. Возницького.