Головна Культура Із шаною та гідністю вшанували своїх національних героїв-земляків з Львівщини

Із шаною та гідністю вшанували своїх національних героїв-земляків з Львівщини

343
0

У житті кожної нації світу є така визначна подія, що змінила хід історичного процесу та започаткувала нову сторінку розвитку держави і національного буття її народу. Таким вагомим етапом у житті української нації стала Революція Гідності. По істині — велике досягнення великого народу. Це, водночас, свято і жалоба цілої нації, це досягнення і жертовність цілого народу, це втрата і здобуток всіх українців.

День 21 листопада 2013 року запам’ятається у віках як День Свободи та Гідності українського народу. Завдячуючи президенту Петру Порошенку, який 13 листопада 2014 року прийняв Указ визнання 21 листопада Днем Гідності і Свободи України. Відтоді кожен свідомий українець шанує пам’ять героїв-патріотів із часів сивої давнини і героїв сучасних, зокрема учасників та очевидців Євромайдану, які проявили найвищий ступінь національної гідності та самопожертви заради майбутнього своєї країни.

Із нагоди святкування Дня Гідності та Свободи у НД м. Жовкви відбувся святковий концерт. До жовківського храму культури цього дня зійшлось чимало людей, аби стати учасниками культурно-духовного дійства та поділитись у цій прекрасній атмосфері іскрою свого національного духу.
Історична і духовна пам’ять народу — це джерело, яке не висохне ніколи, а його цілюща сила здатна творити великі діла. Вона надихає, додає сили, впевненості, будить національну гідність та самосвідомість людини. Ця сила українського народу переходила від покоління до покоління та проявилась у революції цілого народу. Затамувавши подих, ми ще раз поринули в той буремний час подій Євромайдану, переглядаючи ролик журналістів ТСН… Це
стало першим акордом нашого дійства. Усі мали змогу пригадати, як все починалось і як закінчилось…

Про справжню людську та національну гідність у своїй змістовній промові розповів присутнім о. Михайло, ЧСВВ (храм Пресвятого Серця Ісусового) та закликав до національного єднання із молитвою Божою на устах. Пояснив, якою важливою є наша людська гідність, воля та свобода, дані нам Богом. Після духовної промови священнослужителя, усі провели спільну молитву за Україну та її героїв. Після спільного виконання Державного гімну України не менш зворушливо виступив перед присутніми голова районної ради Роман Горбань, нагадавши усім про величезний вклад героїв Жовківщини у перемогу в революції та важливість нашої спільної боротьби й надалі, у нашій національній єдності та згуртованості.

Краса та величезна палітра талантів українського народу вражає. Наша культура відрізняє нас з-поміж інших народів умінням показати цей талант в його еталонному вигляді. Тому далі урочиста частина заходу продовжилась у щирому українському дусі: з піснями, танцями та хорошою музикою. Увесь зал мав можливість насолодитись та захопитись усією багатогранністю таланту артистів Розточанського краю. Із вуст наших співаків виливались пісні про Україну, про любов, про єднання та патріотизм, про жертовність та національну ідею. Їх нам подарували чудові голоси солістів Аліни Демянець, Христини Джурик, Марти Паски; прекрасних колективів: хору учнів старших класів (кер. Н. Купровська), народного ансамблю бандуристів (кер. М. Процайло), народної хорової капели «Розточчя» (кер. В. Орищак); хороших дуетів Вероніки Полоцької та Надії Камінецької, Оксани Масляк та Володимира Орищака. Прекрасні музичні композиції світового і вітчизняного зразка виконали для гостей талановиті музиканти нашого краю Мар’яна Піх, Степан Бадзь, ансамбль скрипалів (кер. Ірина Нестерович). Свій артистизм та гармонію рухів продемонстрували усім у хореографічній постановці юні таланти школи мистецтв. У бурлеску пісні, музики і танцю кожен глядач цього вечора міг заглянути у глибину душі української галицької культури, пережити свій катарсис, зрозуміти, як же ми любимо свою Батьківщину, бо кожен передає цю любов по-своєму.

На завершення урочистого вечора усі учасники, гості та глядачі вшанували хвилиною мовчання своїх національних героїв-земляків з Львівщини, які поклали голови за волю, свободу і гідність України, там, на Майдані, під час революційних подій. Спільною молитвою до Бога помолились і за Україну, виконавши духовний гімн «Боже, великий, єдиний…» під акомпанемент народної хорової капели «Розточчя».

Ще зовсім недавно українці не знали такого свята, як День Гідності та Свободи України, а вже сьогодні це молоде українське свято стало для нас таким національно важливим. 21 листопада ми відзначаємо, вшановуємо і славимо героїв-патріотів усіх часів. І приємно, що жовківська земля народила таких героїв, що виховала тих, які їх поважають, та викохала тих, що можуть цю ідею донести до серця ближнього.

Віталій СЛУКА.