Головна Культура Коли співають чоловіки — Україна щаслива!

Коли співають чоловіки — Україна щаслива!

445
0

Праця і творчість — два крила людського буття. Їхнє поєднання сповнює життя людини сенсом. Є люди, зустріч з якими здатна не тільки залишити добру пам’ять, але й змінити світогляд. Саме до таких людей належать учасники народної чоловічої хорової капели «Діброва». Писати про них, про тих, кого особисто знаєш, легко і водночас відповідально. У день великого релігійного свята, Вознесіння Господнього, в залі районного Народного дому проходив ювілейний вечір 50-річчя творчості народної чоловічої хорової капели “Діброва”.

Упродовж усієї своєї діяльності капела “Діброва” пропагувала традиції галицького хорового співу. У своїх лавах колектив об’єднав прихильників не тільки хорового співу, але і тих, хто вважає творчість невід’ємною частиною життя. Окрім естетичного задоволення, втамування духовної спраги, народна чоловіча хорова капела залишається прибічником ідеї музичного просвітництва.

Важко уявити українця без пісні, без тієї “останньої фортеці”, яка завжди гуртувала українство і рятувала його. Утім, вона б не була цим міцним муром без тих, хто цю пісню виконував. І саме це вселяє надію на те, що Україна таки відбудується. «Зорі шепотітимуть сонату, і над Жовквою надвисне тишина. Буду я каміння цілувати, тут мій древній рід, моя земля», — такими віршованими рядками розпочали ведучі ювілейний вечір, приурочений людям, особистостям, покликаним дарувати прекрасні пісні, чудовий настрій, приємні хвилини відпочинку.

На відміну жіночому співу, де жінка асоціюється як матір, яка дає життя, як берегиня домашнього вогнища, у чоловічому патріотичному співі звучить погроза агресорам, заклик до протидії негативним чинникам, які є загрозою сім’ї, родині, Батьківщині. Особливо такий вираз актуальний сьогодні.
Дійство продовжили самі ювіляри, даруючи глядацькій аудиторії залу низку пісень.

А з чого усе почалося? В далекому 1968 році при Нестерівському лісгоспзалі за ініціативи Нестерівського Будинку культури започаткувала свою творчу діяльність капела “Діброва”. За час існування в колективі брали участь більше ста чоловік. Із концертною програмою капела неодноразово виступала на Республіканських (лауреат І премії 1970 р.), Всеукраїнських (лауреат І премії Шевченківського фестивалю 1973 р.), обласних (лауреат ІІІ премії 2016 р. і ІІ премії 2018 р.). Неодноразово “Діброва” бувала в Польщі. Двічі — у Львівській філармонії, маючи в творчому доробку Святу Літургію та релігійні пісні, капела співала у храмах Жовкви, району, Львова та за рубежем.

Упродовж роботи хорового колективу його очолювали вісім керівників: Юрій Шлапак, Олександр Чмаль, Володимир Орищак, Мирослав Кунинець, Юліта Цись, заслужений артист України Олексій Волинець, Лариса Хомутник та Роман Слука. Звання “Народний” капела “Діброва” здобула у 1993 році за керівництва Юліти Цись, і до сьогоднішніх днів успішно захищається, залишаючись в авангарді мистецького життя Жовківського району.

Доповнили та збагатили вечір пісні у виконанні народного камерного оркестру Народного дому м. Дубляни (керівник Ігор Кадюк, диригент Віктор Литвиненко), народний жіночий вокальний ансамбль “Журавка” (керівник Ліліана Зінчук, концертмейстер Надія Гамзій), гурт троїстих музик “Шабелина” Народного дому с. Шабельні (керівник Андрій Брезовський).
Світ живої краси пісень надзвичайно великий і глибокий. А відлуння цього прекрасного мистецтва дано не кожному. Тому, очевидно, ці сивочолі мужчини володіють невичерпним джерелом натхнення і творчості, в основі яких — пісня. Саме тому переповнена зала так щиро, тривало і дружно аплодувала майстерним виконавцям.

У творчому доробку хорової капели є багато творів українських композиторів: Миколи Лисенка, Дмитра Бортнянського, Миколи Леонтовича, Михайла Вербицького та інших, які завдяки своєму мистецькому хисту вдосконалювали українську пісню до вершин світового хорового мистецтва.
Піднесення та величності надавали привітання очільників району — голів Жовківської РДА та районної ради — Надії Щур і Романа Горбаня, мера міста Жовкви Петра Вихопня, голови спеціалізованої комісії, кандидата наук, директора Львівського обласного центру народної творчості Романа Берези та начальника відділу культури і туризму Жовківської РДА Галини Фесюк.
Варто згадати і меценатів творчого вечора, мабуть, без яких вечір би не був таким яскравим і насиченим. Це приватні підприємці: Іван Костюк, Олег Бейзик, Олександра та Євген Кісики, Роман Демчина, Галина Слука, Віталій Перетятко, Галина Пушкевич та медіапартнери — часопис “Відродження”, «Королівське радіо» та «Вільне радіо».

Упродовж усього п’ятдесятилітнього творчого шляху хорова капела дарувала людям красу пісні. Чим глибшою вона була, тим яснішою ставала її душа. “Діброва” заслужила високе визнання своєю працею, жертовністю і вірою у свій колектив. Разом скромно і вперто творили, експериментували і ризикували, долали труднощі і незгоди, піснею і музикою лікували людські душі. Заслужено апогеєм зустрічі стало величне «Многая літа!», яке виконували всі поціновувачі «Діброви» стоячи.

Вірю і твердо знаю, що “Діброва”, під невсипущим оком її керівника Романа Слуки, і надалі триматиме планку лідера у хоровому мистецтві нашої співучої, квітучої Жовківщини.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.