Головна Культура Мати – берегиня роду і народу

Мати – берегиня роду і народу

7767
0

Твориться історія, змінюються часи, удосконалюється життєдіяльність людини на землі, сягає фантастичних вершин наука і техніка, але неминущою цінністю, незмінною духовною, моральною величинами залишається в людському житті МАТИ.

Кожної миті на земній кулі народжуються діти. І перше, що бачать вони, відкривши оченята, — материнські очі, лагідні, сяйливі, радісні. Чи є в мові ніжніше, доступніше для немовляти, милозвучніше у своїй величі й простоті слово, аніж «МАМА» — слово, з яким ми приходимо у цей світ?

У кожного є або була найближча і найдорожча людина – Мати. У кожного на денці душі лежить, як найкоштовніший скарб, спогад про материнську ласку і доброту. У найскладніші, найдраматичніші хвилини цей спогад гріє, підтримує, додає сил, надихає. І хоч куди б доля нас не закинула, в пам’яті жевріє материнська домівка, материнський поріг, материнське вікно, материнські руки, материнська душа, яка завжди як ніхто зрозуміє, допоможе та втішить. Бо немає таких труднощів, такого лиха, які б мама не взяла на свої плечі заради рідної дитини.

Мимоволі згадую Шевченкові рядки: «Співають ідучи дівчата. А матері вечерять ждуть…». Так, усіх нас завжди чекали або чекають матері, нас, що здебільшого покинули материнські оселі і розїхалися шукати у світі свого щастя, своєї долі.

В історії нашого народу мати завжди була і залишається високим моральним авторитетом, невтомною і самовідданою берегинею наших звичаїв, традицій, духовності. Про це свідчить наша історія від прадавніх часів до нинішньої пори, численні промовисті приклади з нашої дивовижної мовигенетичного коду народної душі, з фольклору, етнографії, художньої літератури, загалом мистецтва. Слово мати ми додаємо до найголовніших понять нашого буттяУкраїнамати, ненькаУкраїна, природа-мати.

У бібліотечні фонди району надійшла новинка «Книга про Матір». Переконана, що ця книга зігріє душу кожного, хто її читатиме, світлими спогадами і високими почуттями. Слугуватиме збереженню і примноженню наших духовних традицій, вихованню наступних поколінь у дусі споконвічної великої шани нашого народу до Матері і Материнства.

У цій унікальній за змістом антології тематично підібрані та об’єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить – збереження і відродження української нації.

Дорогоцінна своїм духовним наповненням «Книга про матір», безсумнівно, викличе велике зацікавлення в широких читацьких колах. Книга стане корисною при проведенні масових заходів.

Надія Хомишин.