Головна Культура Міжнародний день танцю

Міжнародний день танцю

491
0

Декого ми можемо зрозуміти у кількох віршованих рядках, а за деяких говорять їхні па… Останні, тобто танець, особливо яскраво показують всю сутність виконавця, його думки, характер, темперамент, стиль життя, уподобання і мрії. Про все це нам розказує танець!

Його історія досить давня. Люди танцювали завжди: в часи Античності, Середньовіччя, Відродження,.. сьогодні… Танцювальний дух настільки сильний, що він здатний об’єднувати представників танців різних стилів, напрямків, епох. 29 квітня – день особливий для всіх, хто живе у ритмі танцю. Адже у всьому світі його відзначають як Міжнародний день танцю. Ця дата обрана невипадково. 29 квітня 1727 року народився Жан Жорж Новер, великий французький балетмейстер, реформатор і теоретик хореографічного мистецтва, «батько сучасного балету». Саме день народження творця за рішенням ЮНЕСКО був визнаний Міжнародним днем танцю.

Навіщо люди танцюють? Хтось хоче стати струнким і гнучким, хтось хоче показати себе, свої здібності в танці, але є люди, які присвятили танцю все своє життя. Адже танець – це одна з форм мистецтва, що об’єднує людей різних національностей в ім’я дружби, любові та миру.

Задля популяризації в дитячо-юнацькому середовищі інтересу до хореографічного мистецтва відділ освіти Жовківської РДА спільно з Жовківським районним  центром творчості та Рава-Руським Будинком творчості щорічно, напередодні Міжнародного дня танцю, проводять районний конкурс хореографічних колективів у межах всеукраїнського фестивалю «Таланти твої, Україно».

Одинадцять шкіл та три позашкільні заклади району представили на розсуд компетентного журі, до якого увійшли: член правління національної спілки хореографів України, заслужений працівник культури України Победа Харісов, заслужена артистка України, балетмейстер балету «Життя» Ірина Мазур і суддя-тренер міжнародної категорії, президент спортивно-танцювального клубу «Пролісок» Іван Голейко, 37 різножанрових танцювальних номерів.

Отож, перші сходинки посіли колективи Куликівської ЗОШ І-ІІІ ст. «Бузьків цвіт» (керівник Марк Гарц), Дублянської школи мистецтв «Соняшник» (Роман Ролюк), Великогрибовицької ЗОШ «Цвіт України» (Галина Красько), Рава-Руського  МБДЮТ «Цвіт Розточчя» (Ольга Гнідець), Жовківського  РЦДЮТ «Перлинка» (Наталія Конопка) у номінації  "народний танець". У номінації "сучасний танець" перше місце здобули вихованці Рава-Руського МБДЮТ «Маленькі топотушки» (Ольга Гнідець). У номінації "спортивний бальний танець" Рава-Руський МБДЮТ «Ексклюзив» (Роман Жолобко), Рава-Руська ЗОШ № 1 (Галина Рубанська), Жовківський РЦДЮТ «Стиль» (Наталія Конопка) та Зашківська ЗОШ (керівник Наталія Сокол).

Усі переможці братимуть участь у заключному гала-концерті всеукраїнського конкурсу «Таланти твої, Україно», який щорічно проходить у травні.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.