Головна Культура Днями виповнилося 85 років видатній українській поетесі — Ліні Костенко

Днями виповнилося 85 років видатній українській поетесі — Ліні Костенко

346
0

Днями виповнилося 85 років видатній українській поетесі — принциповій жінці з чоловічим характером, сталими поглядами на життя — Ліні Костенко.

Вона — перлина сучасної української літератури. Її твори не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років вона залишається справжнім борцем за правду, бореться з показовістю, пристосуванством, а зброя її — твори. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти та діяти.

Здається, немає людини, яку б не зачаровувала поезія Ліни Костенко. Незважаючи на вік, вона й досі щира та безкомпромісна, відверта і вольова. Характер письменниці гартувався ще змалечку, адже їй довелося пережити страхіття війни та заслання батька. Та, незважаючи на викрутаси долі, вона завжди твердо стояла на своїй позиції. Поетеса своїм життям і творчістю засвідчує непохитну мужність, палку любов до України. Вона — одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс із владою, бо свою позицію завжди виражала прямо і відкрито: «… не боюсь донощика в трактирі, бо все кажу у вічі королю».

Сьогодні Ліна Костенко — автор понад десяти поетичних книг, історичних віршованих романів. Твори української авторки перекладені на багато мов світу. Ліна Костенко — справжній майстер художнього слова. Її поезія — це приклад самовідданого і шляхетного служіння народові, її творчість — визначне явище в українській літературі новітнього часу. Саме у день її ювілею бібліотекарі Жовківської ди-тячої бібліотеки (заступник директора по роботі з дітьми Надія Хомишин) провели літературні читання, запросивши поціновувачів творчості поетеси. Серед тих, хто залюблений в поезію Ліни Костенко, вирізнявся учень 9 класу Жовківської ЗОШ № 3 Богдан Скоропад:

Не говори печальними очима,

Те, що бояться вимовить слова,

Так виникає ніжність самочинна,

Так виникає тиша грозова…

Талант Ліни Василівни незаперечний, саме тому її поезії вражають кожного. Видатна письменниця торкається багатьох тем: це і вічні духовні цінності, краса життя і природи, жорстокість війни та її наслідки, перше і вічне кохання, роль митця у суспільстві, доля України. Вона бачить світ по-новому, вона говорить правду без прикрас і чудово знає, що «жонглює будень святістю і свинством». Як писав Богдан Лепкий: «Для України варто не лише вмирати… і вона живе, творить, страждає, радіє, є воїном і просто жінкою, матір’ю і царівною».

Ліна Костенко є лицарем честі, взірцем громадської мужності з чарівною тонкою душею. Таким поетом може пишатися будь-який народ світу, бо він є спадкоємцем кращих традицій не лише своєї нації, а й всього людства. У день народження митця, за народними прикметами, в наш край повертаються лелеки. Хай на своїх крилах вони завжди приносять багато-багато нових життєдайних весен великій українській Поетесі, міцного їй здоров’я, творчого натхнення, а нам, читачам, залюблених у її поезію, — ніколи не розлучатися  з її пристрасними творами.

Зоряна  ГУМНИЦЬКА.

Від редакції. Жовківщина багата на таланти. Серед них і багато таких, хто не тільки поціновує, а й сам творить поетичні твори. Ліна Костенко — найкращий, найпереконливіший приклад, як це треба робити. Тож, шановні поети-початківці, вивчайте надбання поетеси, вчіться, пишіть, прискіпливо, «шліфуйте» свою поезію, і Ви неодмінно колись досягнете її вершин.