Головна Культура На Водохреща у містечку Куликові

На Водохреща у містечку Куликові

405
0

А від хвороби — вбереже віра. Проте, все-таки, стрибати в ополонку можна не кожному.

Християни східного обряду 19 січня святкували Водохреща. Уже традиційно цього дня українці поспішають до водойм, аби скупатися у крижаній воді, яка має цілющі властивості.

На Водохреща у містечку Куликові, на річці Думний Потік, уже декілька років поспіль проходить освячення води. Куликівчани, мабуть, першими у районі започаткували традицію купелі на Водохреща. Цьогоріч, освячуючи воду та бажаючи усім мешканцям містечка і гостям здоров’я та снаги, священнослужителі Володимир та Роман наголошували на важливості Водохрещного купання. Так, як вода йорданська має дуже цілющі властивості. Тому з кожним роком все більше охочих збирається на купіль.

Взагалі, моржування, кажуть медики, — справа хороша. Розумно використаний холод може зняти набряки, запалення, оновлює тканини організму. Починати моржування фахівці радять поступово і обов’язково після консультації з лікарем. Але на Водохреща занурюються в ополонку не тільки досвідчені «моржі», а звичайні люди, які роблять це лише раз на рік, або взагалі зважилися на такий крок вперше.

Ганна Климко, пенсіонерка: «Уже років п’ять я  пірнаю на Йордань. Хочу, зазначити, що після цього почуваюся дуже добре. Ніщо мене не болить, і мені здається, що я молодшаю. І, незважаючи на температуру повітря, бо на Водохреща завжди сильні морози. Це цьогоріч погода виявилась не типова. А так, чим більший мороз, тим більше отримуєш задоволення. І ще, окрім цього, я кожного дня ходжу по джерелі у нас в Куликові».

Пані Люда з чоловіком Альфредом, гостя з Луганська: «Перебуваємо ми у Львові уже два місяці. Дуже хотілося побувати на такому дійстві. Тому через соцмережі шукали, де б можна було побувати. Щоправда, я  уже не вперше купаюся. Кілька років тому, на Луганщині, я теж брала участь в купелі на Водохреща. Відчуття неймовірні. Організм від холоду отримує невеличкий стрес – це загартовує. І на Водохреща вода справді цілюща».

Зоряна ГУМНИЦЬКА.