Головна Культура На Львівщині презентують виставку “Граф у монашому каптурі. Блаженний Климентій Шептицький”

На Львівщині презентують виставку “Граф у монашому каптурі. Блаженний Климентій Шептицький”

301
0

На Львівщині презентують виставку «Граф у монашому каптурі. Блаженний Климентій Шептицький. 150 років від дня народження». Відкриття – 24 квітня, у середу, о 16 годині.

Враховуючи важливість постаті Блаженного Климентія Шептицького у відродженні української монашої традиції, збереженні Української греко-католицької Церкви у 30-40-х рр. XX ст. за героїчну поставу під час Голокосту, відзначаємо у 2019 році 150-річчя з Дня народження Праведника Народів Світу, Архимандрита монахів Студитського уставу Української греко-католицької Церкви Блаженного Климентія ШептицькогоЗ цієї нагоди впродовж ювілейного року у Львові проведуть низку заходів, щоб інформувати людей про Климентія Шептицького, його життя, твори та осіб, пов’язаних із святим отцем.

Найпершою такою подією буде виставка «Граф у монашому каптурі. Блаженний Климентій Шептицький. 150 років від дня народження» у Львівському музеї історії релігії, що на площі Музейній, 1. Презентувати її організатори вирішили в останній тиждень перед закінченням посту, який називається страсним, напередодні 1 травня – дня смерті блаженного священномученика Климентія Шептицького.

На виставці представлять унікальні світлини як з колекції Музею, так і з колекцій «ArchiwumSzeptyckich» (власніть родини Шептицьких), ієрм. Севастьяна (Дмитруха), о. Юстина (Юрія Бойка), Івана та Іванни Матковських.

З фондової збірки ЛМІР виставлять роботу українського художника Модеста Сосенка «Антоній і Феодосій Печерські», де в образі святих зображено митрополита Андрея і архимандрита Климентія Шептицьких; оригінальні архівні документи, пов’язані з поїздкою отця Климентія Шептицького, архимандритамонахів-студитів у Львові, у складі митрополичої делегації до Москви і Києва (посвідчення видане Митрополитом Йосифом Сліпим Архимандритові Климентію Шептицькому – представникові Греко-Католицької Церкви, на урядових переговорах у Києві та Москві у Львові, 12 грудня 1944 року, закріплене мокрою печаткою і підписом Митрополита Йосифа); копії матеріалів кримінальної справи, пов’язані з пересильним та тюремним періодом архимандрита Климентія Шептицького, інші.

Відкриття виставки – це спільна робота Львівського музею історії релігії і Музею Митрополита Андрея Шептицького Львівської Архиєпархії УГКЦ (співзасновник і директор Севастьян (Дмитрух). Із збірки останнього надано надзвичайно цінні й унікальні експонати: ікони, портрети із зображенням Климентія Шептицького, а також особисті речі: посуд родини графів, светр, окуляри, годинник, капелюх (використовували у процесі беатифікації), грамоту і медаль праведника світу. Кожен Музей намагався віднайти у своїх колекціях найцікавіші експонати, які дали б змогу повніше і глибше розкрити постать Климентія Шептицького.

Виставка чинна з 24 квітня до 30 червня.