Головна Культура На Львівщині встановлюють пам’ятні знаки воїнам УГА та Січовим Стрільцям

На Львівщині встановлюють пам’ятні знаки воїнам УГА та Січовим Стрільцям

271
0

У межах відзначення сторіччя ЗУНР на Львівщині споруджують та відновлюють пам’ятники на місці похованіь воїнів УГА, Січових Стрільців та інші борці за незалежність України.

Нові знаки ставитимуть на великих братських могилах та на окремих похованнях на цвинтарях. У програмі охорони культурної спадщини передбачили на цю мету 1 мільйон гривень.

«Загалом цьогоріч ми встановимо 20 таких хрестів, по одному у кожному районі. На усіх територіях попередньо провели дослідження та визначились, якого розміру знаки будуть доречними на конкретній території. В області є 546 місць, де треба встановити пам’ятні знаки. Серед них не лише могили, а й місця, де відбувалися бої», – наголосила т.в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Дослідження подібних місць тривають, тож встановлення пам’ятних хресті триватиме і надалі.

«Мальтійський хрест, що символізує військове поховання, виконаний в більш сучасному стилі, за сучасною технологією. Символічно, що на пам’ятних знаках цей мальтійський хрест співставлений з давнім українським хрестом. Попередній досвід відзначення подібних подій змусив нас свторити три різних за величиною хрестів, тож найбільший із них матиме 2,8 метра», – зазначив головний архітектор проекту Юрій Дубик.

Окрім хрестів у подальшому мають намір виготовляти також і меморіальні таблиці.