Головна Культура На Верецькому перевалі вшанували пам’ять січовиків Карпатської України

На Верецькому перевалі вшанували пам’ять січовиків Карпатської України

242
0

Минулого тижня у с. Климці Сколівського району на Верецькому перевалі вібулися заходи з нагоди вшанування пам’яті січовиків Карпатської України.

Участь у заході взяв перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Делегацію Жовківщини очолила голова Жовківської райдержадміністрації Надія Щур.

“Звертаюся до вас зі словами шани і пам’яті про січовиків Карпатської України, які боролися за свою країну і які були знищені ворогом. Сьогодні ми також виборюємо свій шлях, відстоюємо честь нашої країни, свободу та незалежність. Сьогодні боронимо те, що маємо: державу, мову, віру, шлях економічного розвитку, боронимо від нашого одвічного російського ворога. На цьому шляху ми не є одні, ми — разом
із країнами Європейського Союзу і, зрештою, із країнами усього світу. Була проведена непроста робота, але результат, звісно, маємо позитивний: багатотисячна
українська армія, перемога дипломатії, можливість розвиватися, будувати дороги, школи, дитячі садки тощо. Це наш результат роботи та мудре керівництво Президента державою”, — зазначив Ростислав Замлинський.

Представники влади та громадськість поклали квіти до меморіалу полеглим січовикам Карпатської України (Меморіальний комплекс урочисто було відкрито 15 жовтня 2017 року). Опісля відбулось скорботне віче.

1939 році після окупації Закарпаття Угорщиною на Верецькому перевалі розстріляли близько 600 українців, що служили у війську Карпатської України.

Наразі на Меморіальному військовому кладовищі поховані 22 українські січовики Карпатської України. Роботи з пошуку та перепоховання загиблих
розпочались на перевалі у 2008 році. Раніше, у 1990-х, тут був встановлений символічний меморіальний знак.