Головна Культура На Жовківщині не забувають людей з вадами зору

На Жовківщині не забувають людей з вадами зору

418
0

Міжнародна спільнота від 1970 року 15 жовтня відзначає Міжнародний день білої тростини. Цей день нагадує нам про присутність у суспільстві людей з вадами зору,  привертає увагу до їхніх проблем.

На Жовківщині також не забувають таких людей. На цьогорічну зустріч, яка відбулася 18 жовтня у районному Народному домі, прибуло понад сто інвалідів  І та ІІ груп – членів Червоноградської міжрайонної організації УТОС. Аудиторія з повагою сприйняла присутність у залі представників районної влади — заступника голови Жовківської РДА Юрія Дубневича та заступника голови райради Алли Жук.

Коротко присутнім про історію виникнення Міжнародного дня білої тростини розповіла голова правління Червоноградської МПО УТОС О. М. Городович.
У своєму виступі Алла Жук наголосила, що біла тростина у світі є символом сліпоти. Однак, попри увагу до такої верстви населення, досі є чимало проблем та перепон для незрячих. Окрім того, зауважила вона, члени цього товариства – обдаровані та творчі люди, яким потрібно допомагати, надавати стимул до досягнення успіху, до життя. «Віримо, що коли будемо спільними зусиллями вирішувати проблеми, то нам удасться зробити набагато більше».

Заступник голови Жовківської РДА вручив подяки та грамоти учасникам УТОСУ, за активну громадську діяльність у житті району та організації. Почесною грамотою Львівської ОДА було нагороджено Валентину Деркач, за багаторічну активну громадську участь і вагомий особистий внесок у захист прав незрячих та з нагоди Міжнародного дня білої тростини. На зборах представники влади привітали інвалідів-ювілярів, а п. Н. В. Березюк вручила їм невеликі подарунки від спонсорів. Керівництво району побажало цим людям міц-ного здоров’я, впевненості, незламної віри та надії.

Наостанок відбувся невеличкий концерт за участі колективу «Галичани», котрий виступив із душевними піснями, поезіями, зробивши наголос на доброті та милосерді. У його виконанні прозвучали твори відомих українських композиторів, українські народні та пісні поетеси Валентини Деркач, які отримали дружні оплески присутніх. За активну участь у громадсько-культурному житті району, вагомий внесок у справу культурного і національного відродження та з нагоди 10-річного ювілею творчої діяльності «Галичанам» (художній керівник Василь Кордоба, учасники гурту Валерія Головко та Богдан Коцько) було вручено дипломи Жовківської РДА та районної ради.

Зустріч завершилася. Цьогоріч-ний Міжнародний день білої тростини вже став історією. Дай, Боже, щоб у серцях і душах зрячих з’явилося більше місця для добра і милосердя до тих, які не бачать усіх барв прекрасного світу.

Людмила ПОДОЛЯК.