Головна Культура На Жовківщині проходить мистецька акція «Музика в храмі»

На Жовківщині проходить мистецька акція «Музика в храмі»

414
0

Упродовж декількох років у храмах Жовкви проходить мистецька акція «Музика в храмі», до організації якої долучаються Державний історико-архітектурний заповідник, відділ культури та туризму Жовківської РДА та ін.

Цьогоріч непересічною подією у культурно-мистецькому житті жовківчани став виступ камерного хору Веймарської Вищої музики ім. Ференца Ліста спільно з Львівською національною музичною академією ім. Миколи Лисенка у жовківській синагозі.

Митців-гостей представив директор ДІАЗу Володимир Герич, наголосивши, що саме такі заходи привертатимуть увагу кожного мешканця до збереження пам’яток архітектури та дадуть змогу відчути високодуховну культуру інших народів.

На мистецьку акцію завітало більше ста жовківчан, які залишилися захопленими від концерту, дякували працівникам Жовківського ДІАЗу за організацію акції.

Довідка. Жовківська синагога – одна з найбільших у Європі оборонних споруд у стилі ренесансу. Була зведена у 1699 році на кошти короля Яна Ш Собеського. У свій час це була друга за красою та величчю синагога в Європі. Перша — в Амстердамі. Синагога кілька разів страждала від пожеж, і кожного разу з великими труднощами її відновлювали. Востаннє спалили синагогу нацисти у 1941 році. Далі, за радянських часів, її використовували як склад, і тільки за часів Незалежності почали відбудовувати. Щоправда, реставрація йде дуже повільно.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.