Головна Культура Про міжнародний день музеїв

Про міжнародний день музеїв

351
0

Щорічно, 18 травня,  відзначають  Міжнародний день музеїв. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums — Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція російської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

На Жовківщині функціонує 13 музеїв, в тому числі історико-художній музей Львівської картинної галереї «Жовківський замок» (м. Жовква), Народний музей ім. Маркіяна Шашкевича у с. Деревні, музей Степана Бандери і музей історії Львівського аграрного університету у м. Дублянах, музей полковника Євгена Коновальця – відділ Львівського історичного музею у с. Зашкові, краєзнавчий музей «Історія Куликова та Куликівщини», кімнати-музеї: літературна світлиця Михайла Возняка у с. Волиці, краєзнавча кімната «Мамина світлиця» у с. Забір’ї, літературна світлиця Агати Турчинської в смт. Куликові та кімната-музей «Борцям за волю України», історико-краєзнавчий музей та музей-меморіал Першої світової війни у с. Гійче, а також краєзнача кімната у с. Любелі.

Сьогодні у найважчому стані музей Маркіяна Шашкевича, приміщення якого потребує капітального ремонту, а експонати – реставрації та технічної обробки від грибка, який декілька років охоплює приміщення.

Інші музеї мають теж свої проблеми, але найважливіше – поповнення новими експонатами, збереження та відвідувач, про якого потрібно дбати як музейнику, так і кожному з нас.

За словами Жака Перо, музейництво – це душа людини, тому суспільство не може розвиватися, не знаючи історії свого краю. І сьогодні кожен у своєму населеному пункті повинен долучитися до розвитку музейництва, а значить бути його повноправним відвідувачем, користувачем і меценатом. Не можу зрозуміти того, хто вважає, що відвідування музею – справа в’їзного туриста. Так, музейники працюють для туристів, але кожен з нас повинен долучатися до поповнення автентичних експонатів, відвідувати музей і запрошувати до нього друзів, а тим більше рекламувати музей свого населеного пункту через різні засоби масової інформації.

Пропоную кожному навчальному закладу нашого району у період канікулярної практики  відвідати музеї Жовківщини і тим самим підтримати їх розвиток.

Зрештою, а чи всі депутати ра-йону, представники різних структур, керівники приватних закладів та організацій знають, як виглядають музеї на Жовківщині?

Запрошую до подальшої співпраці та висловлення думок щодо роботи музейників нашого району.

Галина Фесюк,

головний спеціаліст відділу

культури і туризму.