Головна Культура Пам’ятнику Т. Г. Шевченку у Жовкві — бути

Пам’ятнику Т. Г. Шевченку у Жовкві — бути

413
0

У № 23 газети за 29 червня 2017 року було оголошено конкурс на кращі проект і модель пам’ятника Т. Г. Шевченкові в Жовкві. На черговому засіданні оргкомітету визначено проект пам’ятника, який стоятиме у центрі міста на площі Вічевій.

Із трьох пропозицій перемогла композиція, яку ви бачите на світлині. За проект одностайно проголосувало компетентне журі, його підтримали всі члени оргкомітету.

Висота загальної композиції – понад 9 метрів. На вершині — постать Т. Г. Шевченка. На  циліндрі, на якому стоїть поет, із трьох боків знаходяться поетичні алегорії його творчості — Катерина, кобзар і хлопчик-поводир. У нижній частині циліндра — орнамент безконечника, на верхній – напис «Любітеся, брати мої…». Вся композиція розташована на сходинках, символізуючи становлення України. Внизу на квадра-
ті розмістилися чотири ангели, символи свободи, миру, відродження і духовності, які є оберегами української державності. До слова, вперше цілісно в композиції втілено визначення Шевченка і його творчості.

Задум та ідея належить колективу професійних, фахових скульпторів і архітекторів, членів Спілки художників України.

Сподіваємось на небайдужість та фінансову підтримку жовківчан у спорудженні пам’ятника. Аби до 157-ї річниці від часу перевезення праху Т. Г. Шевченка з Петербурга до Канева (22 травня 2018 року) пам’ятник стояв у Жовкві. Від того, як швидко буде зібрана необхідна сума, залежатимуть терміни будівництва і відкриття.

Рахунок благодійного фонду: 26001300112835,  філія Львівське ОУ АТ «Ощадбанк», МФО 325796, ЄДРПОУ 33361783.

Оргкомітет.