Головна Культура Письменниці з України побували на літературній зустрічі в Словенії

Письменниці з України побували на літературній зустрічі в Словенії

398
0

Нещодавно, на запрошення керівника українського товариства «Берегиня» Галини Маловшек, я, в складі письменниць з України Марії Гуменюк (м. Тернопіль), Лесі  Карої (м. Тернопіль) відвідала чарівну балканську країну Словенію, де ми виступили перед українськими громадськими активістами та письменниками Словенії. Літературна зустріч відбулася у Спілці письменників, що знаходиться у Любляні.

Першого дня словянин Ігор Маловшек організував нам екскурсію до чарівних вершин Савіньських Альп.  Милувалися красою гір, деякі з яких здавалися єгипетськими пірамідами, що ховалися між деревами. Побували в серці Західних Альп, які складаються з Приморських, Котських, Савойських, Бернських Альп. Їхня пересічна висота 3000 — 4000 м. 

Природарізнокольорова: листя дерев мають насичений зелений колір, навколо росте багато різнобарвних квітів із чудовими ароматами, безліч ягідних кущів, а душу наповнює спів пташок, наче гама музичних інструментів. Стежка вгоруне крута, але камяна. У долині, між вершинами гір, вкритих снігом, ми оглянули водоспад, що витікав із височенної гори, спробували його холодні бризки, побували у затишному екскурсійному кафе, що розміщене на висоті 200 м.

Повертаючись з  гірської мандрівки, ми відвідали Гай Мозирєпарк квітів, що розташований на семи гектарах. Тут є дуже багато квітників, декоративних кущів, водних потічків, облаштовані клітки з птахами, домашніми тваринами, а також є дуже багато етнографічних будиночків із старовинними знаряддями праці, речами побуту. Тут можна оглянути старовинну кузню, млин, винарню і все це, до речі, діюче, а також можна зробити багато цікавих фотографій, та просто відпочити до кружіння голови.

Після оглядин неймовірної краси у парку, наш гід запропонував випити кави в кафе, що розміщене на березі великого ставу, наповненого різного роду рибинами. Краєвидчудовий. Перший день в Альпах закінчився неперевершеними та неймовірними враженнями. А наступного дня у Спілці письменників відбулася літературна зустріч з активними українцями у Словенії, серед яких уродженці Східної, Центральної, Південної та Західної України. На зустріч також прийшли співробітники Посольства України в Республіці Словеніїпані Наталія Фіялкаперший секретар (політичні питання) і Тетяна Бойкотретій секретар (консульські питання), директор української культурноосвітньої організації «Рукавичка» Ольга Мороз і секретар українського товариства «Карпати» Андрій Хевка.

Першою виступила Леся Кара, авторка 8 літературних збірок.

Я ознайомила присутніх із книгою, з якої прочитала свої поезії та вірші,  приурочені Майданівським подіям, представила свої книги «До Тебе, Господи, іду» та «Слова душі моєї». А також передала книги  від видавництва «Букрек» голові товариства «Берегиня» Галині Маловшек. Серед яких, зокрема, буквар і підручники для дітей української діаспори, книги з пісенними творами про В. Івасюка.

Дитячі книги та патріотичну лірику презентувала поетка Марія Гуменюк. Цього року авторка стала дипломантом конкурсу «Коронація слова» у номінації «Дитяча казка». Вона також автор 10 книг.

Ми подарували свої книги та буклети про наш край. Та головне, розмовляли про єднання усіх українців у Словенії задля проведення спільної справивизнання нашої нації у світі, як миролюбивого та інтенсивного до праці народу.

Як наголосила пані Наталія Фіялка, такі зустрічі потрібні і в ширшому колі, щоб українську творчість тут чули і знали, а також розуміли події в Україні з наших уст.

Галина Маловшек, організатор літературної зустрічі, пообіцяла, що подібного роду творче спілкування матиме продовження. Але наступним заходом стане Фестиваль української культури у Республіці Словенія у вересні цього року. Вона також вручила нам подяки за вагомий внесок у культурне та літературне життя міст Жалєц та Любляна, збереження та популяризацію української літературної творчості за межами України та з нагоди відзначення 200-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Третього дня візиту нам запропонували відвідати чудові краєвиди адміністративного центру м. Жалєц. Тут ми познайомилися зі словенською родиною, побачили їхній побут та рівень проживання. Цікаво, що кожний населений пункт у Словенії має достатньо своїх сільськогосподарських чи виробничих підприємств. Наприклад, хтось вирощує яблука, іншийкукурудзу, а хтосьремонту є машини. Та найбільше тут займаються вирощуванням хмелю. І саме Жалєцмісто хмелю.

Муніципалітет (район) займає частину долини річки Савинья, а навколо – горбиста, подібна до Карпатського регіону, місцевість. Висота над рівнем моря – 257 м.

Жителі Словенії мають високий рівень культурного життя. Навколочистота, як у селах, так і в містах, вода для пиття дуже смачна, і, звичайно, привітні словенці. Діти і дорослі вітаються один до одного «Добрий день», а за все кажуть «Хвала», що означає дякую.

Міжнародна літературнокультурна поїздка відбулася. Вона стала вартісною для обох сторін, адже дехто більше дізнався про ситуацію в Україні і почув твори українських письменників про сьогоднішні події, а наші поети поповнили свої знання про Словенію і розпочали співробітництво з культурним товариством «Берегиня», з яким будуть ще презентації книг та інші проекти.

Галина Фесюк,

член правління української асоціації письменників західного регіону.