Головна Культура Під опікою Матері Божої

Під опікою Матері Божої

451
0

Під опікою Матері Божої

Духовність та патріотизм, віра у світле майбутнє України, шана до її полеглих синів і всіх, хто відстоював незалежність нашої держави, об’єднали бишківчан цієї літньої днини Зелених свят з нагоди відкриття меморіального комплексу Небесній Сотні та каплички Матері Божої. Світле і темне, радісне і сумне, солодке і гірке знову стали поруч – на бишківській землі, підтвердивши ще раз про присутність у земному бутті цих двох протилежних та нерозлучних понять.

Із ініціативи депутата Жовківської районної ради Анатолія Ключка, за підтримки очільників району, меценатів та небайдужих жителів с. Бишкова сквер біля Народного дому став більш привабливим, окультуреним, патріотичним.

Саме завдяки Майдану наша держава довела усьому світові гідність, мужність і тверду волю українців у боротьбі за справедливість. Саме Майдан та віра  об’єднали  у своєму прагненні жити по-європейськи і літніх людей, і молодих. Кращі з кращих відстояли права народу на Майдані. Ніхто не в праві забути морозні дні лютого 2014 року, коли від напруги кров закипала в жилах, коли в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці, аби прорости в наших серцях червоними квітами пам’яті, – такий лейтмотив виступів гостей – голови Жовківської районної ради Романа Горбаня, голови Жовківської РДА Надії Щур, самого ініціатора заходу Анатолія Ключка, представника фірми  «Амол», голови наглядової ради ТзОВ «Агрофрутіка Бишків» та «Гал-Фрост» Максима Білозьорова, о. Івана Галишича на освяченні каплиці Матері Божій та пам’ятної дошки Небесній Сотні.

Треба додати, що жителі села теж внесли посильну лепту в спорудження меморіалу пам’яті. Михайло Денис, Галина Юфим, Іван Струк, Іван Лущик, Михайло Левочко, електрик Василь Холод та інші щоденно старалися, щоб збудувати, створити, окультурити, прибрати.

Із душевним щемом болю та вдячності під сумні акорди «Плине кача…» односельчани Іван Маринюк, Ігор Журавецький, Василь Холод та Андрій Русенко, які воювали на сході України з перших днів неоголошеної війни, урочисто підняли Державний прапор України та відкрили стелу Небесній Сотні. Учасники заходу вшанували новітніх Героїв та всіх загиблих воїнів у зоні АТО хвилиною мовчання, поклавши вінки до пам’ятної дошки.

Патріотичними піснями та віршами школярі, народні колективи с.Бишкова та с. Сопошина возвеличили усіх Героїв, адже вони віддали своє життя за наше майбутнє, за те, щоб ми побудували ту державу, в якій могли б вільно себе почувати, сміло дивитися один одному в очі.

На прикладі жителів с.Бишкова бачимо,що українці роблять все можливе, щоб Україна перемогла, і вона переможе – в ім’я всіх тих, хто поклав своє життя за незалежність нашої держави. Символічно, що під час посвяти меморіального комплексу у небі над усіма закружляв лелека, ніби подаючи з небес знак прихильності померлих душ героїв…

Отож, пам’ятаймо, хоча наша земля розп’ята на хресті історії, але свята. Пам’ятаймо, що немає кращого неба, як над Україною, немає кращої землі, як Українська.

Зоряна ГУМНИЦЬКА,

Ярослав ГЛУТКОВСЬКИЙ.