Головна Культура Співає вся тобі Вкраїна – від Дону до Карпатських гір

Співає вся тобі Вкраїна – від Дону до Карпатських гір

404
0

У Народному домі м. Рави-Руської відбувся звітний концерт творчих колективів Народних домів равського куща, приурочений 200-й річниці від дня народження Тараса Шевченка.

У звіті взяли участь учасники художньої самодіяльності Народних домів сіл Річки, Рата, Шабельня та м.Рави-Руської.

Святковий вихідний день зібрав у залі закладу культури поціновувачів народної творчості. Душевні, ліричні, патріотичні, народні пісні яскраво звучали зі сцени, переливаючись одна в одну, ніби виконувались не голосом, а душею. Багато прекрасних пісень, виконаних хоровим колективом, символізували на  святі прославлення України, любов до рідної землі, до її традицій, героїчної історії та глибоку шану до генія Шевченка.

Скільки літ минуло, скільки зим посріблило скроні не одному поколінню, а «Думи…» Тараса Шевченка зворушують наші душі, і жити їм у наших серцях вічно.

Отож, розпочався захід «Думами» Тараса у виконанні жіночого вокального ансамблю «Елегія» з Рави-Руської (керівник Наталія Чорній). Мова і пісня – дві фортеці, які повинен народ оберігати, плекати; під геніальним пером Великого Кобзаря заграла  наша мова всіма барвами, зазвучала ніжно, мелодійно,  заполонила людські серця. Звучать «По діброві вітер виє», «Пророчі слова».

Наш народ свято береже пам`ять про поета, в кожній хаті на чільному місці лежить «Кобзар». У кожній світлиці портрет Шевченка, слово Тараса світить і старому, і малому, слово його незабутнє і нині, воно вічно буде ходити по Україні.

Цього недільного дня на сцені Народного дому прозвучали пісні у виконанні  дуету Мар`яни Музички та Андрія Іванюри (НД с. Шабельні), переможців районних та обласних конкурсів та фестивалів – троїстих музик «Шабелина» (кер. А. Брезовський), народного фольклорного-етнографічного колекттиву «Джерело» с. Рати (кер. М. Брезовський), вокального ансамблю «Водограй» с. Річки (кер. О. Чех), вокального ансамблю с. Шабельні (кер. О. Казимирович), народного оркестру народних інструментів Рава-Руського Народного дому (кер. П. Ярмола), а також солістів Софії Смутник і Наталії Коцур (с. Рата), Іри-ни Походенько (с. Річки). Твір нашого видатного Кобзаря «Мені однаково» виконав Зеновій Юськів та Во-лодимир Станько – «Свободи лицарі» (В. Грень). А уривок з вистави «Марина» за п`єсою М. Зарудного зворушив усіх присутніх своєю акторською майстерністю та сценічністю, у постановці Рава-Руського народного театру (режисер І.Басай).

Свято було добрим, урочистим і  піднесеним водночас, тому що об`єдналося з ще однією величною подією сучасності – 9 березня 2014 року, без перебільшення, увесь світ відзначатиме 200-річчя від дня народження видатного українського поета, художника, мислителя та громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка. Без сумніву, він був і залишається наймасштабнішою постаттю української нації, ідеологом та пророком на тисячі років уперед.

Тож нехай з кожним святом ми будемо з вами ставати багатшими і щасливішими на рідній землі, як пророкував великий Шевченко.

Наш кореспондент.