Головна Культура Правові знання – як засіб захисту дітей

Правові знання – як засіб захисту дітей

391
0

У Жовківській районній бібліотеці для дітей пройшов семінар на тему: «Робота бібліотек з виховання правової культури». У заході взяли участь працівники бібліотек-філій Жовківської ЦБС, районного управління юстиції, кримінальної міліції, а також запрошені гості зі Львівської обласної бібліотеки.

Відкрила семінар директор Жовківської ЦБС Марія Довгань, представивши учасників з’їзду.

– Проблема прав дитини, захисту її життя, розвитку, освіти та виховання сьогодні стала загальнолюдською, – наголосила у своєму виступі Надія Хомишин, заступник директора по роботі з дітьми. – Оскільки в умовах економічної кризи в нашій країні переважна більшість населення є малозабезпеченим, то не тільки діти, але й дорослі часто не мають можливості звернутися до спеціаліста, щоб вирішити те чи інше юридичне питання і одержати кваліфіковану допомогу. А тим часом особливо гостро потребують захисту права дітей, бо саме вони частіше всього порушуються у школі, в громадських установах, на вулиці і, на превеликий жаль, у сім’ях. Тому дуже важливо, щоб у бібліотеках працював спеціальний центр, був тематично оформлений куточок або спеціальна зона правової інформації для дітей та їхніх батьків, де вони могли б безкоштовно отримувати  повну юридичну і правову інформацію стосовно своїх прав та їх захисту.

Над долею дітей людство замислювалось давно, і в результаті 1924 року Лігою Націй було прийнято Женевську декларацію прав дитини, яка стала відправним моментом у подальшому вирішенні прав дитинства. Після прийняття у 1948 році ООН Декларації прав людини, у 1959 було ухвалено Декларацію прав дитини. І тільки 20 листопада 1989 року Генеральна Асамблея ООН одностайно проголосувала за прийняття Конвенції ООН про права дитини. Україна підписала Конвенцію ООН про права дитини у 1991 році. Цей документ розвиває основні положення Декларації прав дитини, покладаючи на державу правову відповідальність за дії щодо ставлення до дітей і пропонує міцніші юридичні гарантії та норми. Базові принципи Конвенції ООН – це захист дитини, захист прав на виховання в сім’ї, право бути почутим, право мати свою думку – утверджуються як принципи державної політики України.

Ольга Семочко, спеціаліст І категорії управління юстиції, наголосила, що одним із аспектів всебічного розвитку дитини і підлітка є висока правова культура. Здатність людини розуміти правила співжиття і вимоги законів та відповідним чином поводитися, формується під впливом спеціальних виховних заходів, є наслідком спілкування з іншими людьми, участі в різних видах діяльності. 

Невтішні результати оголосила капітан міліції, старший оперуповноважений кримінальної міліції у справах неповнолітніх Наталія Скиба. Згідно офіційних даних, за 2012 рік 7-ма неповнолітніми було скоєно 25 злочинів (крадіжки, грабежі). Всього на обліку у міліції минулого року нараховувалось 14 неповнолітніх дітей. За неповний 2013 рік на обліку стоїть 9 дітей, 7-ро з яких вчинили 7 злочинів (крадіжки, нанесення легких тілесних ушкоджень). І хоча у порівнянні з минулим роком зменшилась злочинність серед неповнолітніх, та проблема все ж
залишається. Тож дорослі повинні докладати максимальних зусиль для її вирішення.

Порушення норм правової культури на прикладах дитячих казок запропонувала присутнім Юлія Соколова, завідувач відділу реклами книги і бібліотеки та організатор дозвілля користувачів Львівської обласної бібліотеки для дітей. Спільно з казочками, учні молодших класів можуть вивчати правові норми, взявши до уваги вчинки улюблених героїв.

Обміном досвіду правового виховання, його формами і методами роботи поділились бібліограф методичного відділу ЦБС Софія Кіх, завідувачі бібліотек-філій с. Погариська Марія Милькус та с. Глинська – Тетяна Савула.

Через книгу і читання працівники бібліотек намагаються навчити цінувати життя, прищеплювати повагу до законів, виробляти відповідну життєву позицію, формувати громадську активність в моральну стійкість.

Уляна ГРИНЧУК.