Головна Культура З книгою, вірою, надією і любов’ю по життю

З книгою, вірою, надією і любов’ю по життю

418
0

Надворі осінь. Пора, коли жовтіє листя на деревах, рудіє трава, схиляють  додолу голівки квіти, відлітають у вирій журавлині ключі. Це чудова пора, коли хочеться бути добрішим, душа прагне спокою та гармонії, коли підводиш підсумки зробленого. Недаремно саме у цю пору, 30 вересня, є Всеукраїнським днем бібліотек, що співпадає зі святом Віри, Надії , Любові і їх матері Софії.

Україна — край  бібліотечних традицій, що простежуються ще з доби Володимира Святого та Ярослава Мудрого. Бібліотека — це книжковий храм, джерело ідей і скарбниця думок, що прокладають стежку у майбутнє. Храм збереження часу. На нашій землі книга, бібліотека користуються  шаною і повагою. Історія України невіддільна від історії бібліотек. Книгозбірні відіграють важливу роль у розвитку цивілізації. Сьогодні — це  інформаційні, культурні, освітні заклади.

Бібліотеки нашого району є невід'ємною складовою бібліотечної галузі України, де працює до 100 фахівців, які вважають свою професію не просто роботою, а своєю місією на Землі, покликанням душі. Вже стало доброю традицією відзначати  іменини бібліотек на Жовківщині. Мета цих святкувань — підвищення авторитету бібліотек серед місцевої спільноти, привернення уваги громадськості до проблем бібліотечного обслуговування, а основне уміння налагоджувати співпрацю з структурами влади. Нині, щоб підтримувати діяльність книгозбірні, доводити її необхідність, бібліотекарі зай-маються справами далеко не професійними. Проводять ремонти за власні кошти, не дають загинути фонду у холодному та вологому приміщенні, організовують або беруть участь у святкових дійствах села, шукають спільної мови з місцевою владою. Адже для того, щоб вона могла і надалі виконувати на сучасному рівні роль інформаційного центру своєї громади потрібні нові книги, повноцінна передплата періодичних видань, доступ до Інтернету, усвідомлення бібліотекарями необхідності під-вищення свого фахового рівня. Але, як би не любив свою справу і як би наполегливо не намагався її удосконалити, не можна тільки силами бібліотечних працівників вирішити проблему культурного і духовного розвитку людей. Потрібна увага і допомога представників влади. Дійсно, щастить тим бібліотекарям, яких підтримує сільська влада, а якщо їх підтримує ще й районна влада, це вже запорука успіху.

Цьогоріч святкування  відбулися у бібліотеках-філіях сіл: Артасів (Забавська Н. Я.), Пирятин (Мулик М. Д., Лущик О. В.), Синьковичі (Гнідець М. П.), Рата (Осфальд О. Ю.), смт. Магерів (Іваничко О. М.), Малехів (Демкович Г. Й.), Пили (Клуб Н.В.), Деревня (Росса М. М.) та у Жовківській  центральній районній бібліотеці (Химиця Н. І.).  Ці святкування переконали, що бібліотека не лише книгозбірня, куди люди приходять поспілкуватись, почитати, знайти потрібну інформацію, а тому що тут працюють талановиті, творчі особистості. Така активна діяльність бібліотечного колективу Жовківської РЦБС, його плідна співпраця з громадськістю є запорукою формування позитивного іміджу бібліотек, робить ці заклади важливими культурними та освітніми осередками  Жовківського краю.

І як підсумок усіх святкувань, бібліотекарі Жовківщини свій професійний день —  30 вересня — провели у с. Заглині, біля Святого джерела  Пречистої  Діви Марії, де о. Петро Сало відслужив Молебень  за Україну, за усіх працівників бібліотек.

Ще і ще  раз наголошуємо на тому, що це свято не лише бібліотекарів, а й всіх людей, які вміють мислити і прагнуть озброїти свій інтелект знаннями в ім'я торжества на Землі Миру, Розуму, Правди, Добра.

Наталя Шимкович, голова ПК бібліотечних працівників Жовківської РЦБС.