Головна Культура З увагою до ближнього

З увагою до ближнього

434
0

УТОС. Це лише абревіатура. Глибокого змісту набуває повне її звучання: Українське товариство сліпих.  Саме така спільнота була створена у 1980 р. у м.Червонограді, яка під своє крило зібрало сім’ю незрячих людей трьох районів, отримавши назву Червоноградська МПО (міжрайонна первинна організація) УТОС.

Днями інваліди по зору Жовківського району відзначали своє 35-річчя. З цією метою в районному Народному домі проходили святковості,  у яких взяли участь та привітали ювілярів голова Товариства О. Городович, заступник голови Жовківської РДА Л. Дунець, заступник голови Жовківської районної ради А. Жук та працівник районного управління соціального захисту населення Жовківської РДА О. Томашевська. Промовці дали належну оцінку діяльності Товариства, зупинилися також на його життєвих проблемах, пообіцявши свою підтримку й допомогу інвалідам по зору як найважчій категорії людей. У свою чергу секретар Товариства Н. Березюк щиро подякувала представникам влади за тісну співпрацю, взаємодопомогу й розуміння у спільній роботі. Найактивнішим членом Товариства, зокрема М. Коляді, В. Кордобі, В. Пелик, Г. Філь були вручені грамоти від Жовківської РДА та районної ради.

Чудовим дарунком для учасників зібрання стало концертне дійство. Свої пісні про Україну, про матір і різдвяні колядки подарували вихованці Жовківського районного центру дитячої та юнацької творчості Аліна Арсентєва, Аліна Дем’янець, Наталя Савка, Христина Джурик, Андріяна Мисько та Ірина Кузмин. За високу художньо-виконавську майстерність дітей заслуговує на слова щирої подяки їхній художній керівник Анатолій Щурик.

Чудові тематичні композиції «Моя земля», «Колядує Україна» подарували вихованці хореографічної студії «Стен» (художній керівник Л. Томак), зачарували своїм співом дует у складі Анатолія Щурика та Анастасії Пелик. Бажаними гостями свята стали учасники вокального ансамблю Сопошинського НД (художній керівник М. Качмар). Пісні у їхньому виконанні настільки були близькими і доступними, що їх підтримували глядачі співом та аплодисментами.

Цього дня незрячі святкували свій ювілей. Далі для них настануть звичайні будні з новими проблемами і турботами. Важко долати життєві труднощі звичайним людям, а для інвалідів по зору це є справжнім випробуванням у скрутний і нелегкий для нашої країни час. Однак вони щиро сподіваються і вірять у те, що влада про них не забуде і надалі опікуватиметься ними. За організацію і проведення ювілейного свята представники влади щиро подякували Валентині Деркач.

І від себе особисто хочу відмітити те, що незрячі — звичайні люди, як і ми всі. Хоча й обділені долею, вони навколишній світ сприймають у притаманному їм ракурсі: серцем, душею і єством.

УТОС – нелегка твоя ноша,

Дух нації Ти бережеш.

УТОС (е), – місія це Божа,

Що для незрячих Ти живеш.

Валерія ГОЛОВКО.