Головна Культура Щаслива родина – багата Україна

Щаслива родина – багата Україна

570
0

У літню недільну днину уродини свого рідного і мальовничого села святкували мешканці Кам’яної Гори. З давніх-давен місцеві господарі славного краю вміють і працювати, не знаючи спочинку, і цікаво й змістовно відпочивати. Тож на Свято села чисельно зібралися і немовлята, і школярі, й поважні сивочолі люди. На спільні уродини завітали й виходці із Кам’яної Гори, поважні гості. Подячний Молебень за село та його мешканців відправив о. Ярослав.

Із вітальною промовою до кам’яногірців та гостей звернулася сільський голова Ганна Надяк. Теплі зичення адресувала усій дружній громаді перший заступник голови Жовківської РДА Любов Дунець.

Урочистості заходу додали гарні виступи фольклорного колективу місцевого Народного дому «Берегиня», дитячого ансамблю НД «Калинонька» під керівництвом Надії Шумило. Солов’їними голосами прикрасили свято колективи художньої самодіяльності с. Погариська (Н. Лемішко), с. Підлісся (Н. Думич), Зубейок (Н. Ярмола), С. Замку (Н. Головко).

Головним життєдайним джерелом села є його мешканці, які творять історію, невтомно працюють, зводять будинки, садять сади, народжують дітей. У Кам’яній Горі – 22 багатодітні сім’ї, які народили й виховують троє і більше дітей, 32 жінки нагороджені почесним званням «Мати-героїня».       

Приємно відзначити, що з початку року у сільську родину прибавилось 11 маленьких кам’яногірців. Це радість сімей, майбутнє села. Цікаво зауважити, що допоки керівник Народного дому Надія Шумило готувала сценарій врочистості, то графу про новонароджених переписувала двічі. Тож тепер наймолодший житель Кам’яної Гори малесенький Матвійчик – друга дитина наймолодшої матусі села, 19-річної Марії Шумило. Від усієї кам’яногірської родини  їх привітали українською піснею  «Ми — Вкраїни діти» у виконанні наймолодшої учасниці художньої самодіяльності,  другокласниці Дарини  Даньчівської. 

Цьогоріч на рушничок щастя уже стали 7 подружніх пар. Осінь – традиційна пора весіль, то щасливих молодят, звісно, у селі побільшає. Щаслива родина – багата Україна.

Щаслива та сім’я, котра разом прожила 50 і більше років. У житті бувало по-різному, але спільно усе здолали, виховали дітей, дочекалися онуків, а дехто і правнуків. До таких належать подружжя Ганна і Юрій Зінчуки, Тетяна і Василь Думичі, Марія та Олексій Кожушки, Феодосія і Василь Каліки, Марія та Трохим Котики, Марія й Микола Говди, Ганна та Василь Харечки, Ганна й Іван Кожушки, Ганна і Михайло Сало.

Гордиться Кам’яна Гора і своїми довгожителями, які своєю невтомною працею дбали про добробут родин, вершили історію села, примножували славний український рід, а нині навчають молодих любити рідну землю, піклуватися про сімейний затишок. Це Олена Зінчук, Ксенія Барчишин, Катерина Пилипець, Микола Волинець, Ганна Дзідзіцька, Парасковія Кожушко, Олена Малоїд, Ганна Думич, Ганна Зінчук, Ганна Камуть, Михайло Рудик, Анастасія Рудик. Поважним односельцям зичили прожити сотню літ і благословити правнуків на світ.

Другий рік поспіль не лише згадуємо, а й живемо поряд з героями сучасними, які стали на захист Української Держави. Першими пішли боронити рідну землю кам’яногірці Ігор Лосин, брати Дмитро і Микола Жуки, Микола Шумило. На зміну їм вирушили Степан Дракус, Василь Забавський, Василь Кужим, Василь Говда, Роман Харечко, Тарас Надяк, Василь Каліка, Іван  Семак,  Іван Харечко, Василь Пилипець, Василь Зінчук, Сергій Ковальчук, Степан Кремінець – усього 17 учасників АТО. З Божого благословення усі щасливо повернулися у рідні домівки.

Наостанок торжества вітання линули з нагоди 25-річчя Незалежності України. Молімося за нашу державу, нехай Господь відверне від нас лютого ворога, настане мир,  а між людьми панують любов і злагода. Нехай завжди буде голубе небо, і колосяться золоті пшеничні лани. Усі художні колективи свята спільно виконали пісню «Україно, молюся за тебе», яка стала завершальним акордом урочистості. Далі дійство продовжили конкурси, забави, молодіжні гуляння.

Уляна Лащівська.