Головна Культура Сліди Шевченка…у Жовкві

Сліди Шевченка…у Жовкві

516
0

Наше древнє місто славне своєю історією, пам’ятками, особистостями. А ще — неабиякими відкриттями сучасності, які роблять молоді та небайдужі. Минулого вихідного дня у Гетьманській залі Жовківського державного історико-архітектурного заповідника пройшов надзвичайно цікавий тематичний захід «Шевченко: поезія, пензель, бандура».

Присутніх у залі привітав директор ДІАЗу Володимир Герич та запросив познайомитись зі справжнім відкриттям, яке зробив науковий працівник заповідника Руслан Звір, досліджуючи родовід Красицьких, прямих нащадків Тараса Шевченка.

Молодий дослідник, маючи доповідь «Слідами митців — славних нащадків Тараса Шевченка», ознайомив присутніх із життєвим та творчим шляхом Фотія Красицького, відомого українського художника і педагога, та його двоюрідного брата Семена Красицького, що є онуками рідної сестри Шевченка Катерини. «Оскільки прямих нащадків у Тараса Шевченка не було, то мова йде про нащадків його рідних братів і сестер. Найкраще простежується у нашому краї одна гілка Шевченківського роду — по лінії Красицьких. Сестра Тараса Катерина (1804—1848) у 19 років вийшла заміж за кріпосного із Зеленої Діброви, що на Черкащині, Антона Григоровича Красицького. Один з їхніх онуків — Семен — пов’язав свою долю з Жовквою», — розповів Руслан Звір.

Досліджуючи архівні дані, він дійшов висновку, що Семена Красицького енкаведисти закатували у дворі Жовківського замку у 1941 році. Він похований у спільній могилі жертв сталінського режиму навпроти міської ради.
Цікавою знахідкою для музею заповідника є й кілька картин художників-нащадків Великого Кобзаря. 4 з них заповіла передати до Жовківського заповідника племінниця Семе-на Красицького, мешканка Жовкви, пані Наталя Козова, що у 2008 упокоїлася в Бозі. Її бажання виконала жовківчанка п. Оксана Мікула, якій та доводилася тіткою. Усі присутні із захопленням оглянули автентичні художні твори пензля Фотія Красицького «Портрет Т. Г. Шевченка» та роботи Семена Красицького «Бички», «Натюрморт», «Портрет Т. Г. Шевченка».

Відомий художник-аквареліст, сценограф, реставратор, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України Мирослав Откович цікаво розповідав про портрети Шевченка, а також зупинився на найвідомішому полотні Фотія Красицького «Гість із Запоріжжя».

Приємно вражені неабиякими відкриттями були усі гості, серед яких і голова Жовківської РДА Надія Щур та голова районної ради Роман Горбань. Вони висловили щиру подяку організаторам заходу, зокрема науковому працівникові ДІАЗу Руслану Звіру (на світлині) за відкриття ще однієї сторінки історії Жовкви, що пов’язує наше місто з Т. Шевченком.

Упродовж вечора цікаві виступи організаторів та науковців перепліталися з музичними та віршованими творами на слова Великого Кобзаря, які представили увазі присутніх викладачі та вихованці Жовківської школи мистецтв: Назар Дзьобас, Софія Голодовська, Софія Чебеняк, Маркіян Мазурака, Левко Грищак, Вероніка Войтович, Аліна Дем’янець, Мар’яна Тимчишин, Тетяна Гарасим, Каріна Добросинець, Ліліана і Тарас Зінчуки, Народний вокальний жіночий ансамбль «Журавка».

Надія Байбула.