Головна Культура Відбувся вечір пам’яті за загиблими Героями Небесної Сотні

Відбувся вечір пам’яті за загиблими Героями Небесної Сотні

404
0

Рік тому на очах у всього світу влада розстрілювала народ в столиці нашої держави. Сьогодні вся Україна згадує та вклоняється їм… Героям Небесної Сотні. Деревнянці та кулявці, долучивши замочківців та любельчан, а також запросивши учасника АТО Назарія Бідея, по-особливому провели вечір пам’яті за загиблими Героями.

— Події останніх місяців 2013 року і початку 2014 року перетворилися на справжню національну стихію, – такими словами розпочали ведучі Мирослава Мандрик та Мар’яна Когут вечір під назвою «Слово і пісня – моя ви єдиная зброя». – Пробудилася приспана роками національна свідомість людей. Майдан! Він став символом боротьби, символом прагнення до європейських цінностей у споконвічно європейській державі. І за цю боротьбу, за нашу свободу заплачено страшну ціну – життя найкращих синів і дочок.

— Сьогодні ми вшановуємо кращих синів і дочок нашої країни, людей різного віку і різних професій, які рік тому свідомо вийшли на Євромайдан проти тоталітарного режиму в єдиному стремлінні до кращого життя. Завдячуючи цим людям, які загинули, патріотам, що відстоювали право жити  у вільній державі, країна  змінилася – ми згуртувалися, ми стали духовно міцнішими. Але минув рік, і немає спокою у наших серцях. Страшна війна проти російської агресії на сході країни приносить ще більші втрати. Вірю, що ми переможемо ці випробування, ми поборемо ворога, ми виграємо війну, — сказав голова села Куляви Петро Верхрацький.

Невимовним сумом та піднесеним патріотичним духом була насичена атмосфера концерту-реквієму пам’яті. Наче у страшному сні, повернулися всі присутні в залі до подій річної давності. Кожен учасник вечора знову пережив біль і розпач, усвідомлюючи, скільки українців-патріотів, талановитих, гідних, уже ніколи не будуть радіти життю. У поетичних рядках, виконаних учасниками Народних домів сіл Куляви (завідувач Світлана Шиян), Деревні (Мирослава Мандрик), озвучення забезпечували Мар’ян Луцко, Олег Практика Замочку (Світлана Лещинська) та Любелі (Ольга Клуб)  звучала страшна правда про пережите; зворушили серце інтерпретації історичних фактів і тужлива мелодія про українських журавликів, які стали Небесною Сотнею.

—Щира молитва лине до неба за душі невинно убієнних, — підкреслив священнослужитель о. Богдан Горинецький (парох сіл Деревні та Куляви), — тож схилімо голови і хвилиною мовчання вшануймо всіх тих, хто віддав своє життя за щасливе майбутнє України! Адже наскрізною ідеєю вечора є непохитна віра молодого покоління, що Україна, вимріяна героями Небесної Сотні, Україна без пристосуванства, підлості, хабарництва обов’язково настане. У це вірили герої Майдану. Не зрадьмо їхніх ідеалів!

Варто додати, що під час концерту-реквієму пройшов збір коштів на підтримку української армії. Зібрані 553 гривні передано на закупівлю поповнення мобільних рахунків для бійців АТО.

Герої ХХІ століття стоять в одному ряду з героями УПА, героями Крут – серед тих, хто душу й тіло поклав за нашу свободу. Мільйонам українців не однаково, якою буде Україна, яким шляхом вона піде. У кожного з нас у серці звучать слова Кобзаря: «Та не однаково мені, як Україну злії  люде  присплять, лукаві, і в огні її, окрадену, збудять… Ох, не однаково мені». Герої не вмирають. Небесна Сотня захищає нас із небес. Їх висока жертовність завжди стоятиме на варті нашого сумління. Наш обов’язок – продовжити на землі їхню велику справу.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.