Головна Культура Відбувся ювілейний вечір 30-річчя творчості народного жіночого вокального ансамблю «Журавка»

Відбувся ювілейний вечір 30-річчя творчості народного жіночого вокального ансамблю «Журавка»

1854
0

Мистецьке життя нашого краю здавна повниться талантами та обдарованими людьми різних поколінь. Минулої неділі, у день релігійного свята Стрітення Господнього, в актовому залі Жовківської школи мистецтв проходив ювілейний вечір 30-річчя творчості народного жіночого вокального ансамблю «Журавка».

— Жіночий вокальний ансамбль «Журавка» — яскраве, самобутнє явище в історії вокальної культури району, виконавець і пропагандист кращих зразків народної української пісні, — такими словами розпочали ведучі Оксана Войтович та Тарас Мудрий захід, приурочений людям, особистостям, покликаним дарувати прекрасні пісні, чудовий настрій, приємні хвилини відпочинку.

Пісенне дійство розпочали самі винуватці торжества прем’єрою твору «Збирав ти для мене блавати». Далі у їхньому звучанні полилися мелодії пісень «Червона Троянда», «Лебідь», «Де ти, легінь», «Весняна пісня» та інші.

Ось уже тридцять літ натхненником творчої праці «Журавки» є людина з великим багажем знань і досвіду – Дарія Михайлівна Купровська. Це її душа і серце вболіває за свіжість і красу, береже і примножує її духовні багатства. До своєї роботи пані Дарія ставиться сумлінно і відповідально. Як справжній керівник, прагне вдосконалювати виконавську майстерність, наближаючи її до професіоналізму. Вона прискіпливо і ретельно підбирає та оновлює репертуар. Мабуть, тому у їхньому доробку близько 300 пісень.

Від концерту до концерту розквітає народний жіночий вокальний ансамбль «Журавка». Його чаруючі мелодії лунають над Жовківським краєм, як голос душі народу, сповнений безмежної любові до святої матері-землі, до України. Цінним у творчій практиці колективу є акапельний спів, де зберігаються в первозданній красі та багатстві славні традиції багатоголосся. У 2000 році у м. Яремче проходив міжнародний конкурс «Золоті трембіти», де «Журавка» стала лауреатом. Цікавих сторінок в біографії ансамблю чимало. Найголовніше для колективу, мабуть, стало запрошення у 2012 році на популярну телепередачу «Фольк-music», де вони виконали пісню «Стоїть дівча над бистрою водою». Ця пісня у виконанні артистів увійшла в десятку кращих пісень року.

За 30 років в ансамблі приймали участь майже 30 учасників, які з різних причин залишили колектив. Деякі з них цієї недільної днини завітали на ювілей своєї «Журавки», щоб злитися голосами, збагатити гармонію пісень і душ.

Світ живої краси пісень надзвичайно великий і глибокий. А відлуння цього прекрасного мистецтва дано, мабуть, не кожному. Тому, очевидно, «журавочки» володіють невичерпним джерелом натхнення і творчості, в основі яких – пісня.

А пісня – це душа. З усіх потреб потреба.

Лиш пісня в серці ширить межі неба.

На крилах сонце сяйво їй лиша,

Чим глибша пісня, тим ясніш душа.

Доповнили та збагатили вечір поздоровлення від голови Жовківської районної ради Тадея Швая, першого заступника голови Жовківської РДА Надії Щур, мера міста Петра Вихопня, провідного методиста ОЦНТ Ігоря Даньковського, жовківчанина Мирослава Кордупля, заступника  директора школи мистецтв Степана Гуркала та народної хорової капели «Розточчя», а також пісні у виконанні чоловічого квартету Жовківського районного Народного дому (керівник М. Качмар), народної хорової капели «Діброва» (Р. Слука).

Щастя людини – у творчості. Вона – джерело духовної насолоди, цінностей, що відкривають шлях до храму душі, до аури, до краси. І такі люди, як Дарія Купровська, Тетяна Гарасим, Ліліана Зінчук, Марія Процайло, Наталія Термено, Людмила Галевич, Руслана Хомин-Клепач, Анжела Дмитроца, Надія Гамзій та Тарас Зінчук упродовж усього життя творять невмирущий світ краси, примножуючи духовну скарбницю по-передніх поколінь, зводячи високо у піднебесся сонцесяйний храм української національної культури. Сподіваваємося, що багатоголосся «Журавки» ще довго лунатиме над нашим краєм, даруючи неповторні хвилини пісенної палітри.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.