Головна Культура Вірші Івана Франка — мовами світу

Вірші Івана Франка — мовами світу

1342
0

22 вересня у Жовківській районній бібліотеці для дітей було урочисто і гармонійно. З’їхались усі учасники районного поетичного конкурсу – марафону читання «Читаємо вірші Івана Франка мовами світу», з нагоди 160-річчя від дня його народження. Організатори конкурсу — Жовківська районна бібліотека для дітей (Надія Хомишиин) та Жовківський районний відділ освіти (Марія Падюка). Мистецьку акцію проводили з метою популяризації літературної спадщини Івана Франка, поглибленого вивчення його творчості, зокрема у перекладах мовами світу, заохочення дітей, які володіють іноземними мовами, до читання творів Великого Каменяра. У конкурсі брали участь учні середнього шкільного віку (8-9 класи).

Учасники мали вивчити напам’ять і прочитати будь-який вірш Івана Франка в оригіналі та у перекладі. Журі оцінювало учасників конкурсу за такими критеріями: уміння володіти поетичним словом Івана Франка, знання іноземної мови, розуміння змісту, емоційність виконання, артистичність… Усі конкурсанти з бажанням і відповідальністю підготувались до виступів, декламували поезії в оригіналі та іноземними мовами – англійською, німецькою, польською. Хочеться відзначити виступи учасників конкурсу: Вероніки Москви (вірш «Котляревський», англ. мовою), Вероніки Вовчко (вірш «Ворожка», англ. мовою), Ірини Гук (вірш «За що красавица, я так тебе люблю…», польск. мовою), Олени Перетятко («Лис Микита»,уривок польск. мовою), Марії Савчак (вірш «Як почуєш колись біля свого вікна…», польс. та нім. мовами), Світлани Дмитрієнко (вірш «Чого являєшся мені у сні…», англ. мовою), Вікторії Клин (вірш «Недовго жив я в світі ще…», англ. мовою), Кароліни Умрихіної (вірш «Моя любов», англ. мовою), Марти Демків (вірш «Емігранти», англ. мовою), Марти Великої (вірш «Чого являєшся мені у сні…», англ. мовою).
Для участі в подальшому обласному конкурсі журі визначило двох переможців:  Кароліну Умрихіну (учениця Жовківської ЗОСШ № 3 та Марію Савчак (НВК «Рава-Руська школа-гімназія»). Всіх учасників конкурсу та переможців нагороджено дипломами та подарунками. Завершився захід побажаннями переможцям успіхів в обласному конкурсі.

Надія ХОМИШИН,
заступник директора
із роботи з дітьми Жовківської ЦБС.