Головна Культура У Львові відбувся допрем’єрний показ фільму “Таємний щоденник Симона Петлюри”

У Львові відбувся допрем’єрний показ фільму “Таємний щоденник Симона Петлюри”

399
0

 1 вересня у кінотеатрі ТЦ “Форум Львів” відбувся допрем’єрний показ українського фільму “Таємний щоденник Симона Петлюри”.

“Таємний щоденник Симона Петлюри” —український історично-біографічний фільм 2018 року, режисером якого є Олесь Янчук, сценарист – Михайло Шаєвич.

“Олесь Янчук та Михайло Шаєвич – це ті люди, яким ми повинні завдячувати за відродження українського кіно. Ця прем’єра – це очікування правди про наші історичні постаті, про наших Героїв, яких ми сьогодні відстояли право вшановувати. Дивлячись цей фільм, я хочу, щоб ми відчули дух того періоду, коли 100 років тому ми не змогли відстояти нашу державність, і сьогодні, коли ми знову відроджуємо українську справу, зробили усе можливе, щоб історія не повторилась. Щоб ми зробили усе від себе можливе задля того, щоб Українська держава від сьогодні і назавжди займала провідне місце серед інших держав”, – зазначив перед показом голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

Сюжет стрічки охоплює період життя Симона Петлюри, головного отамана військ Української Народної Республіки і лідера Директорії УНР, коли той перебував в еміграції у Парижі, до того дня, коли Петлюру вбив Самуїл Шварцбард. Історія розповідає не лише про план знищення Петлюри, а й про останні дні його життя. Драматургічний прийом написання Петлюрою переносить глядачів із Парижа в Україну, до подій та дійових осіб того короткого періоду УНР, коли Україна здобула, та не змогла втримати незалежність.

“Нам дуже приємно разом із сценаристом Михайлом Шаєвичем представити наш фільм саме тут, у Львові. У місці з надзвичайною аурою та людьми. Ми щасливі, що нам вдалося завершити стрічку у цьому році і 6 вересня вона вийде у кінопрокат України. Ми віримо, що ця історія знайде свого глядача, адже несе велику просвітницьку місію. Цей фільм для наших роздумів, бо від подій картини пройшло сто років. Історія маж здатність рухатися по спіралі і дуже багато речей є актуальними і сьогодні”, – прокоментував Олесь Янчук.

Окрім того, режисер подякував усім, хто доєднався до створення цієї стрічки.

У ролях – Ірма Вітовська, Сергій Фролов, Богдан Бенюк, Євген Нищук, а також багато акторів з Львівщини, серед яких: Мука Ярослав, Степан Глова, Орест Гарда, Ігор Гаврилів, Юрій Чеков.

Зазначимо, що допрем’єрний показ фільму ініціювала Львівська обласна державна адміністрація спільно із режисером Олесем Янчуком.