Головна Культура Творчий звіт у селі Стронятині

Творчий звіт у селі Стронятині

501
0

У неділю у Народному домі с. Стронятина відбувся звітний концерт творчих колективів Народних домів Надичівської та Артасівської сільських рад, приурочений 200-річниці від дня народження Тараса Шевченка. У звіті взяли участь учасники художньої самодіяльності Народних домів сіл Стронятин, Нове Село, Гребінці, Сулимів, Звертів, Могиляни і Артасів.

Захід розпочала хорова капела Народного дому с. Стронятин піснею «Реве та стогне Дніпр широкий».

Цього недільного дня у Народному домі Стронятина було людно. Не знаю, чи завжди сюди йдуть старші люди, але було приємно бачити в залі різне покоління стронятинців. Спочатку ми відвідали церкву, вклонилися символічній могилі, яка встановлена на подвір’ї церкви «Борцям за волю України». У центральній частині села розташований і Народний дім. Сюди при-їхали колективи сусідніх сіл вперше. Стронятинці гучно аплодували кожному виступаючому. Було видно, що й культпрацівники дуже хвилювалися, адже їх колективи звітували не для себе, а показували жителям села свою майстерність.

А ведучі Віктор і Ірина Корчик розпочали програму важливими і актуальними словами про Тараса Шевченка.

– Тарас Шевченко! З цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. І хто б ти не був, де б не жив, той, хто перечитає «Кобзаря», не зможе уявити своєї долі без Шевченка. Пізнавати Шевченка – це пізнавати історію, доходити до найостаннішого кола українського пекла. Пізнавати Шевченка – це мучитися, страждати від того, що нашу предковічну землю позбавили спокою сусіди-нероби. Піз-навати Шевченка – це працювати до сьомого поту й наближатися до торжества добра над злом, очиститися духовно й морально.

Цього недільного дня на сцені Народного дому с. Стронятина прозвучали пісні у виконанні хорової капели,  чоловічого вокального ансамблю Народного дому  с. Стронятина (керівник Зоряна Лещук), у складі Варениці Василя, Лисика Богдана, Хом’яка Ярослава, Тарасюка Євстахія та Іванця Володимира, окремих виконавців Марії Канюки, Христини Микитин (НД с. Сулимів), Іванки Синишин, Ірини Шпик, Дем’яна Сеника, Маркіяна Літуна (НД с.Нове Село), Мартинець Марти, Лещук Зоряни і Хом’яка Ярослава (НД с. Стронятин), Пазюк Юля, Баранової Надії (НД с. Гребінці).

А учасники драматичних гуртків представили вистави та інсценізації творів: поему Т. Шевченка «Тополя» (НД с. Гребінці); поему «Сотник» (НД с. Артасів); «Чар зілля» (НД с. Звертів); поему Т. Шевченка «Сватання», (НД с. Могиляни).

Усі виконавці своїм сценічним образом та акторською майстерністю надовго запам’ятаються стронятинцям.

Не обійшлося й без виконання ряду творів Тараса Шевченка. Вірш «Лілея» декламувала учасниця художньої самодіяльності НД с. Сулимова Христина Микитин, а вірш  «Мені тринадцятий минало» – учасник гуртка художнього читання НД с. Нове Село.

Із свічечкою в руках та із словами про майбутнє України завершувала маленька Софійка Миторак творчий звіт колективів Народних домів.

Кожний твір супроводжувався коментарем ведучих, тому концертна програма, яка звучала близько двох годин і була насичена різнобарвними номерами, все ж не дозволила раніше відведеного часу покинути зал жодному глядачу.

Концерт завершився, а глядачі не розходилися. В селі було свято, справжнє Шевченкове свято.

Родзинкою свята став Тарасів «Заповіт», який виконала хорова капела Народного дому с. Стронятина.

Усім працівникам культури Народних домів та творчим колективам, які представили його, подякував керівник культури і туризму Степан Кунинець та голова сільської ради Михайло Нестор. Окрім цього вони подякували й присутнім глядачам та пообіцяли, що наступні  концерти відбудуться у тих Народних домах, які взяли участь у звіті с. Стронятина.

Наш кореспондент.