Головна Культура У храмах Жовкви лунали духовні твори у виконанні народної чоловічої хорової капели...

У храмах Жовкви лунали духовні твори у виконанні народної чоловічої хорової капели “Діброва”

529
0

«Один з найпрекрасніших дарів Божих — музика — служить для того, щоб проганяти спокуси і погані думки. Музика — найкраща втіха для засмученої людини», — писав Мартін Лютер. Пісня — то розмова з власним серцем, а ще — птиця, яка не знає кордонів. Вона — ковток свіжого повітря, котрий пробуджує душу. Українська пісня є одним із найкращих і найбагатших виявів душі нашого народу і займає між усіма культурними народами світу одне з перших місць.

Так і мистецька акція — вона, власне, і була задумана для цього. Створена для популяризації музичних творів і залучення кращих виконавців із різних куточків нашої Батьківщини.

Три дні у храмах Жовкви лунали найкращі духовні твори у виконанні народної чоловічої хорової капели “Діброва” Жовківського РНД (керівник Роман Слука), чоловічої  групи  хору церкви св. Косми і Дам’яна с. Гійча (регент Василь Дацків), вокального жіночого ансамблю НД с. Волі-Висоцької (кер. Віра Подольська), вокального ансамблю НД с. Погариська (кер. Надія Лемішко), вокального дуету у складі Галини Дорош та Галини Чорної НД с. Гійча, народної  хорової капели “Розточчя” Жовківського РНД (кер. Володимир Орищак), парафіяльного хорового колективу церкви св. вмч. Юрія м. Рави-Руської (регент Микола Солтис), парафіяльного хорового колективу церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Боброїдів (регент Ліліана Зінчук), парафіяльного хорового колективу  церкви Верховних Апостолів Петра і Павла с. Старої Скваряви (регент Роксолана Баник), жіночого вокального тріо Марійської Дружини Церкви св. вмч. Юрія м. Рави-Руської, народного жіночого вокального ансамблю “Журавка” Жовківського РНД (кер. Ліліана Зінчук), параф. хор.кол. церкви Успіння Пресвятоі Богородиці с.Пилів (регент Любов Бабій), параф. хор. кол. УПЦ МП св.Апостолів Петра і Павла м.Жовки (регент Оксана Бокало), народного хорового колективу “Відродження” НД м. Дубляни (кер. Наталія Федина), параф. хор. кол. Крехівського василіанського монастиря св. Миколая (регент о. Василь Мендрунь),  параф. хор. кол. церкви Різдва Пресвятоі Богородиці с. Лаврикова (регент Михайло Сало), параф. хор. кол. УПАЦ св. Лазаря м. Жовкви (регент Марія Закус), народної хорової  капели “Джерело” НД смт. Куликова (кер. Роман Свистун).

Цьогорічна музична феєрія зібрала хори-стів, дуети, ансамблі зі Жовківщини, які представили програму багатьох напрямків сучасності. Слід зазначити, інтерес до мистецької акції «Музика в храмі» зростає з кожним роком. Про це свідчать заповнені храми, і це зрозуміло: почувши одного разу звучання піснеспівів, враження залишаються на все життя! Класична музика потужно впливає на мозкову діяльність, покращує логічне мислення, підвищує математичні здібності, заспокоює, мобілізує механізми пам’яті, розсіює депресію, звільняє від переживань і дарує людині відчуття сили, впевненості та внутрішнього спокою. Це прекрасний спосіб відпочити і сконцентруватися. Саме тому музика нині затребувана й актуальна серед людей різних поколінь і статусу.  Народна мудрість навчає «Не заважай тому, хто співає, бо в цю мить він спілкується з Богом…». Саме таке феєричне спілкування з Богом отримали жовківчани, які завітали на мистецьку акцію. Як завше, уже вдев’яте організатором виступив відділ культури та туризму Жовківської РДА (керівник Галина Фесюк).

«Кожен, як може, робить в Україні те, що має робити кожен її син чи донька. Хтось зі зброєю в руках в окопах боронить її територію, наш з вами мир та спокій, а хтось із піснею на устах стоїть на сторожі рідного слова і хоче, аби наші діти жили в своїй державі, говорили своєю мовою та співали свої пісні», — поділилася думкою про мистецьку акцію методист вокально-хорового жанру Жовківського районного Народного дому Іванна Луцик, завдяки якій  цьогорічна феєрія проходила на найвищому рівні.

«У мене немає ні найменшого сумніву, що сучасна українська духовна музика в недалекому майбутньому зворушить світ й обов’язково повернеться до місця свого основного призначення — Церкви. Бо написана вона талановитими синами й дочками свого народу і, підхоплюючи тисячолітню історію української духовної музики, прославляє Творця Всесвіту, і виховує морально-етичні цінності християнства», — підсумувала мистецьку акцію гостя з Луганщини, художній керівник районного Народного дому у м. Сватові Наталія Толстова.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.