Головна Культура У Жовкві відбулась презентація проекту «Ремінісценції UA. Історія правди»

У Жовкві відбулась презентація проекту «Ремінісценції UA. Історія правди»

322
0

Цієї недільної днини у районному Народному домі м. Жовкви відбулась цікава акція — презентація проекту «Ремінісценції UA. Історія правди». Важливість заходу засвідчили почесні гості — голова Львівської ОДА Олег Синютка, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА Мирослава Туркало, голова Жовківської РДА Надія Щур, начальник інформаційно-аналітичного відділу Жовківської райради Василь Пущинський. Серед глядачів — керівники та представники державних установ, організацій, працівники закладів культури району, освітяни, громадськість Жовківщини.

«Ремінісценції UA. Історія правди» — це літопис нашої історії. Це незнищенність української нації. Понад 300 років лишень один із окупантів, московська орда, робив усе, аби стерти нас із лиця землі. Та, попри все, ми вистояли.

Артисти зі сцени у сучасній сценічній формі розповіли присутнім маловідомі, почасти моторошні факти та сторінки історії і культури нашої держави. Даний перформенс складався із десяти новел, виражених різними жанрами: словом,
хореографією, пластикою, музикою, піснею, поезією, відеоінсталяцією… Це — мистецьке об’єднання своєрідних персональних історій, які одна за одною розкривали непросту сувору нашу дійсність. Це розповіді про війну, страх, репресії, смерть, але водночас — про віру, життя, кохання, надію, боротьбу за Україну.

Автор ідеї та режисер — заслужена артистка України, керівник балету «Життя» Ірина Мазур. У проекті задіяні три десятки учасників. Серед них — співаки, зокрема, лауреат міжнародних конкурсів Ірина Доля та лауреат все-українських міжнародних конкурсів, волонтерка Софія Федина.

Презентація унікального історично-музичного проекту показала, чому ми, українці, заслуговуємо на успішне майбутнє. Полин терпкий, але приносить здоров’я, правда гірка, але вона дає надію. Так, гірка правда дає нам можливість врешті-решт усвідомити, хто є наш ворог. Усвідомивши це, ми зможемо боротися. Так історично склалося, що лишень Майдан і московська агресія на сході України спонукали нас знову відновлювати історичну справедливість. Ми повертаємо нашу історію, віру, відновлюємо культуру та статус рідної мови. Сьогодні ми маємо шанс продовжити бій за справді незалежну і самодостатню українську державу.  Наше завдання не зрадити усіх Героїв, які відділи своє життя за нашу Україну.

 

Зоряна

ГУМНИЦЬКА