Головна Культура Учні Туринківської школи разом з педагогами напередодні свята Андрія відкрили скриню українського...

Учні Туринківської школи разом з педагогами напередодні свята Андрія відкрили скриню українського фольклору

420
0

А у нас на Україні… 

Із давніх-давен линули по світу слова про Україну, про щирий і працьовитий народ, про її гаї зелені, про тихі ріки та озера. Наша Україна славиться великими традиційними святами та обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини, повертається до традицій свого народу.

Узимку, коли завершувалися роботи, частішали дівочі та парубочі гуляння та вечорниці. З-поміж в’язанки зимових свят найвеселішим і найбільш забавним
вважається день Андрія Первозванного, коли за давнім українським звичаєм молодь збиралася в одній хатині на так звані  вечорниці, влаштовуючи там забави, розваги та гульбища.

Але з плином часу все змінюється, не виключенням є і традиції. Сучасність поступово витісняє знані нашими бабусями і дідусями звичаї і обряди, видозмінює їх, певною мірою трансформує на новий лад. Багато чого відходить у минуле і залишається лише пам’яттю.

Учні дев’ятого класу Туринківсь-кої ЗОШ разом з педагогами та батьками напередодні свята Андрія вирішили відкрити скриню українського фольклору, зокрема зануритися в атмосферу  вечорниць по-сучасному.

…Тихо звучить мелодія «Завірюхи». Святково прибрана світлиця. На стінах — усе по-новорічному, в різнокольорових кульках. Зал — в очікуванні чогось нового, незвіданого. І ось на сцену залітає Баба-Яга разом зі своїм кумом — Чортом. Вони дуже втомилися і вирішили спочити саме на лавочці, де туринківські парубки та дівчата веселилися. Ще один епізод  — парубок, слухаючи музику, зовсім не звертає уваги на зауваження матері. Звичне явище повсюдно.

Далі — молоді люди гомонять про своє парубоцьке життя…    Цього вечора було весело і захопливо, і як завше, ситно. Звучало багато сучасних українських пісень, танцювальних композицій і пригощань. Кожна міні-сценка була виконана майстерно, водночас заінтриговувала і костюмами, і влучно підібраними словами. Школярі та присутні у залі батьки, гості набрались, як завше, багато вражень. Добре слово про організацію та музичний супровід (забезпечував директор НД Роман Висоцький) висловила директор школи Марія Висоцька, а також щиро подякувала і учням дев’ятого класу, і класному керівникові — Лесі Вус, а найбільше керівнику танцювального гуртка, вчителю зарубіжної літератури Ользі Комісарчук за правильно підібрані хореографічні композиції.

Кожний святковий вечір, який проводиться у стінах Туринківської ЗОШ, є неповторним, цікавим, змістовним, творчим. Це стало уже традицією. І недаремно, адже лише та нація має право на існування, яка свято береже та примножує свої звичаї та обряди!   

  Зоряна ГУМНИЦЬКА