Головна Культура У Дублянах оновлено школу мистецтв

У Дублянах оновлено школу мистецтв

475
0

У неділю у м. Дублянах після реконструкції урочисто відкрито дитячу школу мистецтв імені Стефана Турчака. Захід відбувся за участю першого заступника голови Верховної Ради України Андрія Парубія, голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, голови Жовківської районної державної адміністрації Надії Щур, міського голови Дублян Василя Поповича, викладачів та учнів школи, мешканців міста, гостей.

Дублянська дитяча школа мистецтв ім. Стефана Турчака  створена у 1991 році. Заклад носить ім’я головного диригента Державного академічного симфонічного оркестру України Стефана Турчака. Школа роз-міщувалась у старій історичній будівлі, зведеній у 1892 році. Протягом багатьох років умови навчання у цьому закладі були не найкращими – стіни облуплені, підлога прогнила, верх небезпечний. Тому уже давно назріла потреба капітального ремонту приміщення.

В урочистій атмосфері за участю багаточисельної громади міста Андрій Парубій, Олег Синютка, Надія Щур та Василь Попович перерізали стрічку. Місцеві священнослужителі о. Володимир Високінський та о. Іван Сас освятили  реконструйоване приміщення школи.

У привітальному виступі голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив на необхідності виховання дітей у національно-патріотичному та в культурно-мистецькому дусі. Відкриваючи дитячу школу мистецтв, ми закладаємо фундамент у завтрашній день. Діти, що тут виховуватимуться, знатимуть, що Україна – це частина великої Європи, що українська культура є надбанням світової спадщини. Наша земля здатна народжувати і виховувати талановитих і розумних людей. О. Синютка нагородив грамотою міського голову Дублян В. Поповича за вагомий вклад у розвиток культури та мистецтва міста.

Зі словами вдячності і гордості за оновлений заклад культури виступив перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій. Якщо молодь навчається у сучасному мистецькому закладі, де створено усі затишні умови, звучить пісня і лунає музика, то це ще одна цеглинка у розбудову Української європейської держави.

Голова Жовківської РДА Надія Щур з особливим піднесенням привітала громаду Дублян з такою вагомою подією – відкриттям оновленої дитячої школи мистецтв. Спочатку цей проект здавався нездійсненим і дороговартісним, але наполегливість міського голови Василя Поповича та директора дитячої школи мистецтв Ігоря Кадюка, підтримка обласної та районної влад дали хороший результат. «Хто стукає, тому відчиняють, хто працює, той отримує плоди», — наголосила у виступі Надія Степанівна і відзначила грамотою директора школи Ігоря Кадюка.

Після реконструкції кількість приміщень збільшилась завдяки добудованому корпусу, відтак всюди проведені необхідні ремонтні роботи, створено затишні умови для виховання і навчання дітей. Загалом на реконструкцію школи витрачено понад 2 млн. грн., зокрема з державного фонду регіонального розвитку – 709 тис. грн., з місцевого бюджету – 1 млн. 648 тис. грн. 

Нині у Дублянській дитячій школі мистецтв працює 40 викладачів різних спеціальностей, навчається 465 учнів. Діти займаються у трьох мистецьких відділеннях: музичне, художнє, хореографічне. Музичне складається зі шести відділів: фортепіанного, струнно-смичкових, народних і духових інструментів, сольного співу і музично-теоретичного. Відділення школи працюють у смт. Куликові (хореографія, духові інструменти, сопілка), с. Грибовичах (хореографія і сопілка), с. Дорошеві (хореографія). Вихованці Дублянської школи мистецтв є постійними учасниками обласних і всеукраїнських виставок-конкурсів.

На завершення урочистостей відбувся святковий концерт за участю викладачів та учнів школи.

На світлині: урочистий момент перерізання стрічки.

Уляна Яремко.