Головна Культура У с. Лавриків відзначали День захисника України

У с. Лавриків відзначали День захисника України

428
0

У неділю, 18 жовтня, в Народному домі с.Лаврикова зібралися небайдужі люди, ті, кого болить серце за долю України, щоб спільно відзначити День захисника України.

Святковий захід розпочав о. Іван Збишко, який сказав багато теплих слів про наших захисників і побажав всім миру та спокою. Також він згадав односельчанина Миколу Сала, який не повернувся з цієї страшної війни, і навіть тіло його не можуть привезти, щоб поховати вдома. А учасники художньої самодіяльності Народного дому села матері загиблого воїна подарували пісню «Летіла голубка»:

«Літає голубка, літає, літає,

А мати синочка і досі шукає…»

Головною родзинкою заходу став виступ учасників фольклорного колективу «Берегиня» (керівник – завідувач Народного дому с. Деревні Мирослава Мандрик), які з радістю відгукнулися на запрошення керівництва місцевої "Просвіти".

А "Берегиня" виконала низку патріотичних пісень: «Обсипалось листя з берези», «Світить сонце в українському селі», «Сиджу я в чужині», «А я живий, матусенько, живий», «У темному лісі», інші повстанські та стрілецькі пісні, які дехто з присутніх почув уперше. Також виконували й інші пісні, зокрема, «П’є журавка воду», «Живемо до світла рвемось», «Україно, молюся за тебе», «О Мати Божа, о райський цвіте». «Знову вже надходить тихий вечір» тощо.

Глядачі бурхливими оплесками дякували за кожну пісню учасникам колективу «Берегиня». Мирослава Мандрик подарувала Народному дому с. Лаврикова копію образу «Страждальна Божа Матір Деревенська» (1776 р.), оригінал якого знаходиться в церкві Св. Андрія у м. Львові. Ця ікона має цікаву історію походження і збереження та надалі зцілює людей.

У виконанні чоловічого квартету Лавриківського Народного дому прозвучали пісні «Сивина» та «Жовте листя з дерев опадає».

Ведучими свята були завідувач бібліотекою с. Лаврикова Галина Сало та Наталія Смалюх, які беруть активну участь у всіх масових заходах.

Хвилиною мовчання та молитвою вшанували пам'ять загиблих, що загинули, захищаючи свою рідну землю.

На завершення учасники колективів заспівали разом «Мамину молитву» та «Боже, послухай благання».

Така співпраця керівників Народних домів дає вагомі плоди.

Колектив «Вишиванка» з Лаврикова неодноразово виступав перед жителями сусідніх сіл: Бірки, Зубейки, В’язова, Шабельня, смт. Магерів. У вересні був запрошений у м. Коростень Житомирської області на VII Міжнародний фестиваль дерунів. Найближчим часом фольклорний колектив планує відвідати й інші села району з цікавою програмою.

Наталія ПОЛОЦЬКА, діловод районного Народного дому.