Головна Культура В Старій Скваряві відбувся фестиваль духовного співу «Україна понад усе»

В Старій Скваряві відбувся фестиваль духовного співу «Україна понад усе»

482
0

Родина до родини — то є народ…

Вкотре  фестиваль духовного співу «Україна понад усе», що проходив цієї недільної днини в Старій Скваряві, традиційно зібрав поціновувачів прекрасного на щедру гостину до мальовничого Розточанського краю.

Ми всі — представники великої родини, нашої матері-батьківщини — України. Родина до родини — то і є народ. Могутня ріка бере сил з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини — української пісні. Пісня — духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу.

Цьогоріч до участі у культурно-мистецькому дійстві долучилися перший заступник голови Жовківської РДА Любов Дунець, голова Жовківської районної ради Роман Горбань, депутат Львівської обласної ради Роман Демчина, керівник відділу культури та туризму Жовківської РДА Галина Фесюк, заступники директора Львівського музею історії релігії Зоряна Білик та Лілія Муравська, голова села Старої Скваряви Василь Дзюб.

Перед початком концертної програми священнослужителі навколишніх сіл відправили Молебень до архистратига Михаїла. Декан Жовківський о. Ярослав Петруха звернувся до усіх присутніх із духовним повчальним словом.

Відкриваючи ІІІ фестиваль «Україна понад усе», о. Степан Макар, настоятель храму верховних апостолів Петра і Павла с. Старої Скваряви, зазначив: “Ми зібрались тут, аби через пісню прославити Бога. Адже кожна пісня має свій зміст, певне відчуття, яке йде від серця. Нехай ця пісня, яка об’єднала усіх, живе у наших серцях. Щиро вдячний усім духовним наставникам — настоятелям храмів, які супроводжують хорові колективи. Прославляймо через пісню Бога, прославляймо нашу неньку-Україну”.

Староскварявське мистецтво духовного співу відбувалося за участі  церковних хорів, які задіяні при храмах сіл Сопошина, Смерекова, Добросина (на світлині), Глинська, Кунина, Потелича, Мокротина, Старої Скваряви, містечка Куликова, міста Львова хор («Надсяння») та Національного університету «Львівська політехніка» народного чоловічий хор «Орфей» (на світлині).

У рамках фестивалю було проведено майстер-клас з гончарства, презентовано виставки, смаколики місцевих господинь і особливе пригощання кулішем від жовківських козаків-реєстровців.

Ми щасливі, що народилися серед народу з такою багатою душею, народу, що вміє так відчувати свої радощі й чудово виливати свої думи, свої мрії, почуття у пісню. Співаючи, ми зазираємо у нашу історію, у минуле, намагаючись обережно побачити картини народження української нації. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України.

 

Зоряна ГУМНИЦЬКА