Головна Культура В Жовківській бібліотеці провели громадські слухання “Бібліотека і громада”

В Жовківській бібліотеці провели громадські слухання “Бібліотека і громада”

406
0

Святково оформлена бібліотечна світлиця Жовківської районної бібліотеки для дорослих щиро запрошувала дорогих гостей на громадські слухання «Бібліотека і громада: творити майбутнє спільно», присвячені Всеукраїнському дню бібліотек.

На передньому плані організована книжкова виставка «Книга – скарбниця мудрості та знань». На стінах вислови про книгу і бібліотеку, які написані на стендах у формі розгорнутих книг. А ще на стелажах із книгами прикріплено фрагменти найцікавіших і оригінальних заходів, які відбувалися у стінах «книжкової скарбнички», у світлинах. Усі запрошені та ведуча — завідувач відділу обслуговування Жовківської ЦРБ Налія Химиця — у вишиванках. У залі панує святкова атмосфера.

Бібліотека… Древня і вічно юна оселя людського розуму. Ряди книжкових полиць містять у собі допитливий науковий пошук, насолоду прекрасним, здобуття знань і так — до нескінченності. Бібліотека сьогодні є не тільки інформаційною, але й освітньою, культурно-просвітницькою, дозвіллєвою установою, так би мовити, «гостиною» міста, села, селища…

У наш час бібліотечно-інфор-маційна сфера – одна з основних у соціальній інфраструктурі будь-якого суспільства. Сьогодні документні ресурси бібліотек є чи не єдиним загальнодоступним безкоштовним джерелом інформаційного забезпечення та духовного збагачення всіх його верств, підґрунтям для розвитку економіки, науки, культури. Від того, як сформовані ці ресурси, чи поповнюються вони весь час новими виданнями, залежить якість виконання бібліотеками своїх основних обов’язків – задоволення запитів читачів.

— У кожній країні у різні часи бібліотеки виконували важливу місію — бути пам’яттю народу, скарбницею культурних і духовних цінностей людської цивілізації, — наголосила ведуча громадських слухань Наталія Іванівна та запросила до слова синкела Сокальсько-Жовківської єпархії о. Михайла Ткачіва, який підкреслив цінність книг і написаного Слова Божого, яке є джерелом Правди: «Через те, що було написане, ми повинні навчати своїх дітей, майбутнє покоління для добра народу, для прослави Бога і для добробуту нашої землі».

Родзинкою слухань стала слайд-презентація роботи центральної районної бібліотечної системи. Усе відображене на відеопроекторі надзвичайно зацікавило присутніх гостей. Адже було виконано на найвищому рівні і в ногу з часом.

Продовжились святковості вітальними словами та щирими побажаннями запрошених гостей: мера міста Петра Вихопня (до речі, він запрезентував бібліотекарям книгу «Жовква — українська, єврейська, польська спадщина і гміна Лащув» та картину), заступника директора ДІАЗу Михайла Кубая, в. о. керівника відділу культури і туризму Жовківської РДА Галини Фесюк, колишнього багаторічного редактора газети "Відродження" Ярослава Каліки, директора Жовківської РЦБС Марії Довгань, голови профспілкового комітету Наталії Шимкович та працівника дитячої бібліотеки Дарії Висоцької.

Доповнили громадські слухання пісні та гуморески у виконанні Наталії Полоцької, Єви Кресало та Тетяни Волинець (с.Лавриків), Ольги Лущик (с. Бишків) та Марії Мулик (с. Пирятин), Богдана Бовшика (с. В.Грибовичі).

Отож, бібліотеки були й залишаються найціннішими скарбницями знань, ознакою цивілізованості суспільства та його розуміння культури як багатства нації.

Залишиться онукам і правнукам

Це море книг – безцінна глибина.

І кожен, хто візьме ці книги в руки,

Пірне і скарби  винесе із дна.

Людські думки говорять  із думками —

І на душі стає  світліше нам

У морі книг усі ми, наче в храмі,

Тож хай святиться цей одвічний храм.

Зоряна ГУМНИЦЬКА.