Головна Культура В Жовкві відбулося вшанування творчості Великого митця – Тараса Шевченка

В Жовкві відбулося вшанування творчості Великого митця – Тараса Шевченка

378
0

Шевченко й Україна, Україна і Шевченко – неможливо уявити ці два слова одне без одного. 200 років тому Господь подарував нам поета, який розбудив націю неповторним словом і підніс це слово на всесвітній духовний рівень.

Тарас Шевченко виходить за межі однієї країни. Його заклик до братерства й любові, до правди і справедливості, а над усе – до волі, має всесвітнє значення. Він поет усього людства, — так говорила про Тараса Григоровича відома англійська політична діячка Полін Бентлі.

Цієї по-весняному недільної днини, двері Жовківського Народного дому були відчинені для усіх небайдужих до творчості Великого митця.

Перед початком урочистої Академії, приуроченої 200-річчю Кобзаря, всі присутні мали можливість оглянути виставку декоративно-прикладного мистецтва, яка була представлена в малому залі районного Народного дому.

— У символічну епоху перетину міркувань, поглядів, діянь відзначаємо 200-ліття від дня народження геніального поета, мислителя, пророка. Без ліку прочитано, сказано, написано, але у цей знаменний час хочеться незвично згадати Великого Кобзаря, — такими словами звернулися ведучі Оксана Войтович та Богдан Бовшик до присутніх у залі глядачів і запросили до слова владику Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїла Колтуна.

— Дорогі брати і сестри, Шевченко поставив наперед у своєму житті слово, — наголосив владика. – Він співзвучним був із євангелистом. Він і сьогодні це слово промовляє до нас. Тверде. Пророче. Це сьогодні ми відчуваємо між собою живим діянням. І завдячуємо Богові, що маємо таких пророків, подвижників. У церкві, у нації.

Програму концерту, присвяченого  200-річчю з дня народження Шевченка, вітальним словом продовжив голова Жовківської районної ради Тадей Швай, підкресливши, що кожна нація, якій пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнула це могутнім словом свого національного Пророка. Він, безсмертний Тарас, для нашого народу – явище унікальне, неординарне.

Для святкової Академії були підібрані найкращі художні номери як окремих виконавців, так і творчих колективів нашого міста та району. Під час виступів колективи художньої самодіяльності засвідчили, що вони люблять і шанують творчість Великого Кобзаря.

Від першого і до останнього номера на сцені відчувалася динаміка, висока організованість і підготовленість. Із непідробною цікавістю та зі затамованим подихом сприймали вдячні глядачі концертну програму та обдаровували виконавців щирими оплесками. І під завершальне звучання «Заповіту» аудиторія також піднялася, щоб виразити свою повагу і вдячність організаторам та учасникам за такий гарний концерт.

На завершення святкової Академії до жовківчан звернувся депутат Верховної Ради України Василь Пазиняк:

— Сьогодні ми святкуємо 200 років з дня народження Шевченка. Так, це велике свято. Адже  «Кобзар» Тараса – це як Біблія для нас, українців. Там є на кожну хвилину і на кожен день життя слово правди. І я переконаний, якби Тарас був живий, він був би на Майдані. Разом із кращими синами і дочками України він би відстоював нашу державу.

Українське  суспільство стоїть на краю пропасті. І має статися велике чудо, щоби ми зберегли суверенітет і цілісність нашої держави. Тому що гроші Путіна працюють на усіх рівнях. У 21 столітті маємо нового Гітлера, який хоче зруйнувати світовий порядок.

Ми маємо будувати нову Україну, захистити, в першу чергу, її рубежі, викорінити корупцію. А ще повинні пам’ятати, що ті, які відійшли в інший світ – хотіли кращого життя, такого, якого хотів наш Великий Геній – Тарас Шевченко. І, щоб збулися його пророчі слова:

І на оновленій землі

Врага не буде супостата,

А буде син і буде мати –

І будуть люди на землі.

Зоряна ГУМНИЦЬКА,

Євген ВЕГЕРА.