Головна Культура У Жовкві виступив гурт “Соколи”

У Жовкві виступив гурт “Соколи”

562
0

"Дорога українська родино!" — саме так звернулася до повної глядацької зали народна артистка України, композитор, неодноразова учасниця "Слов’янського базару" у Вітебську, переможниця багатьох пісенних конкурсів, вернісажів, форумів Марія Шалайкевич, солістка відомого і славного гурту "Соколи", що прибув минулої неділі до Жовкви, аби представити увазі місцевих пошановувачів української пісні концертну програму "Молюсь за тебе, Україно!", яку присвятив українському народові, його боротьбі за волю і незалежність.

Соліст та керівник гурту Михайло Мацялко привітав усіх з блискучою перемогою неповторної Джамали на пісенному конкурсі "Євробачення" та гучно й довго аплодував разом із залою гідному досягненню нашої співачки. Пригадав народний артист України і зародження їхнього творчого колективу у 1989 році, й багаторічного й талановитого соліста "Соколів" — нині покійного свого молодшого брата Івана Мацялка, і їхню першу концертну програму під назвою "Гей, зі Львова до Мукачева".

І справді, ровесники "Соколів" як і усі, чия юність припала на ті переломні для України роки, коли вона стала незалежною, добре пам’ятають своїх музичних кумирів, що не боялися (це було ще у 1989-му в СРСР) погроз тодішнього комуністичного режиму, а впевнено, ніби передчуваючи кінець тоталітарної системи, гучно співали українських народних пісень, творів наших композиторів, які забороняли та за їх виконання карали.

Гарно, милозвучно та якось дуже рідно звучали  у виконанні шанованих і довгоочікуваних гостей народні пісні, пісні, написані самою Марією Шалайкевич (одна з них — "Коні на вигоні" — є першим творінням авторки), славнозвісна "Горобина" — з репертуару Назарія Яремчука (йому ж виконавиця її і присвятила), маловідомий твір геніального Володимира Івасюка "Наче зграї птиць", пісні на музику українського композитора, майже нашого земляка Богдана Веселовського — "Пригода" та "Вернешся", яку "Соколи" присвятили прекрасній статі. Також для усіх жінок прозвучала пісня — це була прем’єра — "Каштани падають". І це —  лиш невеликий перелік відомих та улюблених творів, що прозвучали цього вечора для жовківської публіки.

Гарячі оплески та квіти були найбільшою нагородою "Соколам". Засновник гурту Михайло Мацялко від колег щиро дякував залі за теплий прийом районному керівництву за підтримку в організації концерту, а також очільникам районного відділу освіти, центральної районної лікарні,  Державного історико-архітектурного заповідника у м.Жовкві, ТЦ "Росана", ПП "Рома", гостинним працівникам  відділу культури і туризму РДА, Жовківського лісгоспу, ощадбанку.

Словом, музичне свято вдалося на славу. Бо залу районного Народного дому з добрим настроєм та позитивом полишали задоволені глядачі різних поколінь — від малесеньких діточок до поважних осіб. І таке диво творить лише справжнє мистецтво — наше, рідне, українське.

Надія Байбула.