Головна Культура В Жовкві провели літературну зустріч з письменником Богданом Стельмахом

В Жовкві провели літературну зустріч з письменником Богданом Стельмахом

482
0

«Кладу народові до ніг своє пшеничне перевесло» 

Нещодавно гостем Жовківщини був львв’янин, член Національної Спілки письменників України, лауреат численних літературних премій, номінант на Національну Шевченківську премію Богдан Стельмах. Його творчий вечір відбувся у районому Народному домі м. Жовкви із читачами, і, як не дивно, не лише зі старшим поколінням а й з молоддю. Чимало юнаків та дівчат були подивовані такій зустрічі, адже саме ця людина стала автором слів відомих і їм пісень “Лиш раз цвіте любов”, “Розпитаю про любов”, “Перевесло”, які нині виконують і молоді сучасні виконавці.

Любити творчість Стельмаха можна за різні аспекти. Але усі однозначно цінують її за плідну співпрацю з Володимиром Івасюком. Адже шість віршів, на які створив мелодію геніальний композитор, стали хорошим результатом дружби обох творчих людей. Такі твори, як “Два перстені”, “Запроси мене у сни свої” та ін. стали відомими і знаними не тільки на Україні, а й за її межами. Співпрацював поет і з іншими композиторами — Ігорем Білозіром, Мирославом Скориком, Віктором Камінським, Олексієм Екімяном тощо.

Є серед його книжок й творіння, які полюбилися усім поколінням. Це “Земний вогонь”, “Правдива пісня”, “Батькові слова”, “Пшеничне первесло”, “Сто пісень”, “Тарас”, “Фрак для доцента”, “Писанка”, “Світлиця пісень і спогадів”, “Вірші про Україну” тощо. Окрім того, Богдан Стельмах переклав та переспівав кілька іноземних творів.

На літературну зустріч завітали заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук та заступник голови Жовківської районної державної адміністрації Юрій Дубневич. Для читачів поет презентував 7-томник своїх творів, окремий том пісень, який називається “Світлиця” (понад 130 пісень).

Із великим захопленням усі слухали у прочитанні поета, драматурга, перекладача Богдана Стельмаха уривки з авторської п’єси “Тарас”. Говорячи про значення творчої спадщини Кобзаря, Богдан Михайлович відзначив, що Шевченко — це першоджерело нашої державності, літературного слова, національних почувань. Згадував поет і творчого генія Володимира Івасюка, якому присвятив вірш.

Також із вуст автора звучали вірші із виданої книги “Мольфар”,  драматичні  поеми.  Всі вони перехоплювали  дух  у слухачів,  адже  вірші  та  проза  у  письменника  надзвичайно  емоційні  та  сповнені  глибоких  переживань.  А  ще  Богдан Стельмах  пише вірші  та  казки для дітей. Серед  забавлянок і поетичних картинок є і вірші, насичені політичним змістом – про владу нашу, про  мовну ситуацію  на  вулицях  міста та спосіб спілкування.

Читачі були задоволені, що  прийшли  на  таку  зустріч, адже так приємно отримати книгу з рук самого автора та ще й з його автографом, побачити  на  власні  очі  людину,  про  яку  чули  вже давно,  знайомі з  його творчістю, та, навіть, для когось ця людина  уже  стала  улюбленим  поетом чи письменником. А ще приємно відчувати  такі  ж  емоції,  які  відчуває  автор, коли  пише  свої  твори.

Яніна Тарасів