Головна Культура Влаштуймо свято для душі…

Влаштуймо свято для душі…

373
0

Наша історія розпочалась ще взимку, коли виникла ідея зробити промо-ролик ДІАЗу у Жовкві. Переглядаючи відео різдвяних пісень, натрапили на цікавий кавер гурту “Шпилясті кобзарі” —  «Дзвоники дзвенять» на пісню Jingle Bels. Ця мелодія настільки захопила весь колектив, що за одну добу було придумано сценарій, домовились про зйомки і… ролик має понад 12 тис. переглядів на Facebook. Це стало стимулом для нових творчих експериментів та натхненням творити далі.

А далі була думка створити щось нове у замку і показати це людям. Ми розпочали пошуки ідей, чого нам не вистачає. Здається, всього лиш вишиванка… Але ні! Вишиванка є найдавнішим письмом українського народу. Саме вишиванка була символом відродження та самобутності нашої нації. Символи, які переносились на полотно, були розповіддю про життя сім‘ї, родини і навіть цілого покоління, бо завжди можна було додати якийсь новий елемент у рушник чи сорочку.

27 травня ми розпочали таку розповідь у Державному історико-архітектурному заповіднику у м. Жовкві, відкривши нову і красиву експозицію «Барвисті історії нашого краю». Тут є представлені вишиванки з нашого регіону, які люб’язно надали жителі району.  Ця виставка планується на три місяці, але з вашою допомогою ми можемо продовжити і збагатити цю прекрасну колекцію. Тому, якщо ви бажаєте долучитись до нашої ідеї, приносіть свої вишиваночки до нас і ми розширимо виставку. Поділіться своїм національним надбанням, хай усі побачать яскраві барви бабусиної скрині.

Цікавою ідеєю хочемо поділитись із усіма відвідувачами Королівського замку. У виставковій залі лежить панама з голками та нитками, і всі охочі приєднатись можуть долучитись до великої історії Королівського міста. Ми творимо нову — Українську історію!

Під колоритні акорди бандури та прекрасні голоси солістів було проведено святковий концерт. Його розпочали юні таланти народної вокальної студії Вікторії Кирилюк — гурт «Ля». Пісні, які прозвучали на сцені, були написані їхнім керівником. Далі на сцену піднялась Євгенія Таранюк-Батючок, талановита співачка, голос якої не раз ми могли чути на концертах та різних заходах міста. І нарешті фінал… Шпилясті кобзарі таки завітали до нашого міста і потішили усіх охочих і присутніх гостей заходу. Бандура зазвучала у стінах замку, мури сколихнулись і скинули столітній тягар забуття. Нарешті і в наших стінах відбулося свято для ДУШІ, або мрії здійснились! Поступово м. Жовква стає культурним центром України. Багатою не тільки пам’ятками, а і талановитими особистостями, митцями, художниками, поетами…

Друзі, велике спасибі усім спонсорам та небайдужим людям, котрі, як і ми, хотіли подарувати мешканцям і гостям міста свято. Вдячність за допомогу у проведенні концерту вислювлюємо церкві оо. Василіан, за надання сцени та звукооператору Любомиру Химиці. Всім, хто приєднався і долучився до цього дійства! Окрема подяка працівникам заповідника, які доклали максимум зусиль для організації та проведення заходу.

Ми плануємо і не зупиняємось! Думаю, що невдовзі потішимо усіх новими експозиціями та цікавинками, бо планів у нас багато! Наша історія триває…

Алла АЛІЄВА-ГОНЧАРУК.