Головна Культура Виховання учнів на національних традиціях – один з основних аспектів Виховної програми

Виховання учнів на національних традиціях – один з основних аспектів Виховної програми

386
0

Виховання учнів на національних традиціях – один з основних аспектів Виховної програми Липницької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Традиційно у школі готуються виховні заходи до Різдвяних та Великодніх свят, Дня матері, Дня Св. Миколая та інших. Та учні старших класів особливо люблять проводити Андріївські вечорниці.

Нещодавно в актовому залі школи зібралось надзвичайно багато гостей: учні-старшокласники зі своїми батьками, всі вчителі школи, партнери з міжнародної співпраці — педагоги зі школи № 4 м. Томашова Любельського (Польща) на чолі з директором Янушем Йоніцом, керівник відділу освіти Жовківської РДА  Михайло Коваль, голова районної організації профспілки працівників освіти і науки Ірина Бродик, методист ІМЦО відділу освіти Омелян Боровець, о. Василь Ховалко –  настоятель церкви Воскресіння с. Липник.

Родини кожного класу (а це батьки та учні) прийшли на свято не з порожніми руками: дівчата з мамами заздалегідь готували традиційні українські страви – варенички з маком, пампушки, пироги, завиванці… На вечорницях господиньки частували присутніх цими смаколиками, розповідаючи, як їх треба готувати і подавати.Кожна родина представляла одне дійство з Різдвяного фольклору: колядку, віншування, фрагмент вертепу…

Потім дев’ятикласники запросили всіх поринути у минуле – в імпровізовану стару українську хату, в якій збираються дівчата на вечорниці. Згодом сюди приходять хлопці. Звучать народні пісні, жарти, побрехеньки.

Хлопці «їдуть» на коцюбі калиту кусати, дівчата невдах мастять сажею.

І найцікавіше – ворожіння.

Майже кожна дівчина спекла свій балабушок, рум’яний,  присмачений маком, ягодами, капустою… А собака, якого привели хлопці, покрутився – повертівся… та й пішов  не озираючись, жодного не вхопив. Подумали дівчата: «Рано ще заміж. Треба до школи ходити!».

А далі всі спостерігали, як дівчата, переставляючи чоботи, визначали, котра з них  першою вийде заміж; перекидаючи чобіт через плече, визначали, з якого краю чекати судженого.

Ворожіння супроводжувались сміхом, жартами, вигуками. Залюбки бавились у «Печену гуску». У розвагах брали участь і гості з Польщі. У пізніших своїх відгуках про побачене вони зазначали: скільки б разів вони у нас не побували (а дружимо ми з 2008 року) завжди захоплює їх наша пісня, єдність школи – сім’ї – церкви, щира українська гостинність.

Керівник відділу освіти п. М. Коваль у своєму виступі зазначив: «Свято пройшло легко, невимушено, але це завдяки наполегливій, цілеспрямованій роботі всього педагогічного колективу школи. Вивчення, збереження та примноження народних традицій – це справа не лише на сьогодні, це виховання нашого майбутнього». На закінчення Михайло Стефанович подякував за гарно проведене свято та разом із головою районної профспілки Іриною Анатоліївною та методистом Омеляном Олексійовичем вручив колективам Липницької ЗОШ І-ІІІ ступенів та СШ № 4 м. Томашова Любельського подяки за плідну довголітню міжнародну співпрацю.

О. Абдулліна, заступник директора з навчально-виховної роботи.