Головна Культура Вшановуючи ім’я Леся Мартовича

Вшановуючи ім’я Леся Мартовича

680
0

12 лютого, саме у день народження письменника Леся Мартовича, котрий «жив не для слави, а для людей», аби вшанувати його ім’я, відбувся вже ІІІ Всеукраїнський літературний конкурс.

Особлива заслуга у проведенні літературного конкурсу Жовківської благодійної організації творчих та активних жовківчан «Розточани», відділу культури і туризму Жовківської райдержадміністрації та районної центральної бібліотеки, а також Української асоціації письменників Західного регіону, Львівської організації Національної спілки письменників України. Однак чи не найбільший внесок зробила поетеса Галина Фесюк, начальник відділу культури та туризму, яка заснувала Всеукраїнський літературний конкурс ще 2013-го.

Урочистості розпочалися у Народному домі м. Жовкви, де нагороджували усіх учасників. А їх виявилося чимало – 86. До слова, у літературному конкурсі взяли участь понад 200 творчих людей із всієї України.

Теплі та щирі слова привітань літераторам виголосили на сцені голова Жовківської райдержадміністрації Надія Щур та голова районної ради Роман Горбань, і разом з Ігорем Гургулою, головою Львівської організації Національної спілки письменників України, Еллою Красноступ, головою Української асоціації письменників Західного регіону, та Василем Кузаном, членом Національної спілки письменників України, вручали кубки та почесні грамоти найкращим учасникам конкурсу.

Про напрочуд цікаву роботу журі та її склад говорила голова журі, заступник директора по роботі з дітьми Жовківської ЦБС Надія Хомишин, котра й оголосила визначені номінації.

Особливого пошанування заслуговує книга о. Климентія Стасіва «Місія високого слова», яка стала переможцем у номінації «Золота книга України». У семи наступних номінаціях відзначено творчих осіб, які своїм талантом та працею звеличують Україну, є гордістю свого краю, зокрема: у номінації «Поезія» (Добірки) лауреатом стала Наталія Данилюк (Івано-Франківська область); «Поезія» (Книга) — Леся Шмигельська (Івано-Франківська область); «Проза» (Добірки) — Ігор Стамбол (м. Бровари, Київська область); «Проза» (Книги) — Тетяна Коломійченко (Дніпровська область);  «Дитяча книга» — Віктор Васильчук (м. Коростень, Житомирська область); «Музичні твори» — Богдан Бовшик (Жовківський район). Окрім того, дипломом І ступеня відзначено Марію Букрій у номінації «Дитяча книга юного автора» (м. Жовква), а от Богдана Ладаная зі Самбора нагородили дипломом І ступеня у номінації «Краєзнавство».

Приємне враження у всіх присутніх у залі залишив й організований між нагородженням концерт. Музичними та хореографічними номерами вітали народний камерний оркестр м. Дублян, вокальне тріо «Крила», Галина Дорош, народний ансамбль танцю ЛНАУ «Первоцвіт» та гуморист Микола Стахура.

Опісля велелюдна делегація побувала у с. Монастирку, яке стало місцем спочинку українського письменника Леся Мартовича, аби вкотре вшанувати його ім’я.

Отримати незабутні емоції, враження, нові знайомства та поринути у світ поетичного слова, й не лише, можна було на літературних читаннях цього ж дня у малому залі районного Народного дому, у яких зокрема взяли участь Людмила Іванець, Тетяна Коломійченко, Петро Кухарчук, Галина Химочка, Богдан Ладанай, Галина Різничук, Ігор Стамбол, Людмила Пуляєва-Чижович, Любов Відута, Мар’яна Сало, Богдан Бовшик, Ірина Булахова та інші.

Довідка. Олекса Семенович Мартович — український письменник та громадський діяч, доктор права, народився 12 лютого 1871 у м. Торговиці Івано-Франківської області. Прожив коротке і дуже нелегке життя, впродовж якого зазнав багато поневірянь. Він є автором 27 оповідань про життя на селі. Працював адвокатом, дуже любив фольклор, видавав свою газету «Збірка».  Помер 11 січня 1916 р. у с. Зубейках на Жовківщині. Похований у с. Монастирку.

Зоряна Микитюк.